Engelse pointer

Bestel hier het nummer over de Engelse pointer

Advertentie

“Bewegen is een basisbehoefte voor deze actieve hond”

Sporten is gezond!

Met een hond als de pointer aan je zij, beschik je maar beter over een goede conditie. Want deze hond jaagt je hartslag de hoogte in. Let’s get to the point!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

De geschiedenis van de pointer is, net zoals die van vele andere hondenrassen, voer voor discussie. Eén ding is wel zeker: het is in Engeland dat dit ras zich kon ontwikkelen tot de atletische knapperd die we vandaag kennen. Vermoedelijk begon het allemaal met pointerachtige honden die werden meegebracht uit Spanje midden de 17de eeuw. De viervoeters die voet aan wal zetten op het eiland waren groter, zwaarder en een pak slomer dan de huidige pointer.
Wat er vervolgens gebeurde, kunnen we niet exact achterhalen, maar waarschijnlijk werden deze “prepointers” gekruist met de foxhound, greyhound, bloedhond en bulterriër. Het resultaat was een gestroomlijnde, sportieve viervoeter met een enorme werklust die uiteindelijk de favoriete jachthond van veel Engelse aristocraten werd.

WIJS-NEUS

Zijn naam heeft de pointer te danken aan het Engelstalige werkwoord “to point” (aanwijzen). Door een bepaalde houding aan te nemen, wijst deze jachthond immers aan waar het gevederde wild zich bevindt. Zodra de pointer een interessante geur oppikt, zal hij plots “bevriezen”, met zijn neus, rug en staart op één horizontale lijn en één voorpoot half opgetrokken. Met z’n neus wijst hij dan in de richting in waar de geur vandaan komt. Dat aanwijzen heet in het vakjargon “voorstaan”. Nadien apporteert de pointer het neergeschoten wild.
In ons land wordt de Engelse pointer vooral als huishond gehouden. De jachtvelden zijn hier te versnipperd voor een hond met zijn zoektechniek. Deze topatleet is gefokt op snelheid en kan lange tijd aan een hoog tempo lopen. Daardoor kan hij een zeer groot terrein afzoeken. Op internationaal vlak worden pointers nog steeds geprezen om hun snelheid, volharding en onvermoeibaarheid als jachthond.

Dat de Engelse pointer een jachthond in hart en nieren is, verraadt zijn karakteristieke achterhoofdsknobbel, de zogenaamde “jachtknobbel”. Groot, gespierd, gestroomlijnd: deze viervoeter heeft het droomfiguur van elke atleet. Wanneer hij draaft, wordt zijn prachtige lichaamsbouw extra in de verf gezet. Zijn spieren zijn dan erg zichtbaar en hij lijkt wel te zweven. Geen wonder dat de aristocratie indertijd zo gek was op deze sierlijke viervoeter.

SELECTIEF DOOF

Tijdens zijn verleden als jachthond werd van de pointer verwacht dat hij zelfstandig op afstand van zijn baas kon werken. Daardoor heeft hij vandaag nog steeds een onafhankelijk kantje. Ziet hij ergens het nut niet van in, dan is hij soms minder geneigd om te gehoorzamen. Op zo’n momenten lijkt de pointer selectief doof.
Toch is hij zeker bereid om samen te werken met zijn baasje. Bovendien is hij leergierig en intelligent. Met een positieve opvoeding zijn er in theorie geen grenzen aan wat je de pointer kan aanleren.
De pointer heeft een sterk reukvermogen en zijn jachtinstinct is nog matig aanwezig. Interessante geuren en geluiden kunnen hem snel afleiden. Het is tijdens het trainen aan jou om interessanter te zijn dan al die prikkels en zijn aandacht bij de les te houden. Verbale aanmoedigingen kunnen daarbij zeker helpen.

Advertentie

CANICROSSKAMPIOEN

Een pointer die te weinig beweging krijgt, is een ongelukkige pointer. Met een wandelingetje van een half uur kom je er niet. Sporten is een basisbehoefte voor deze actieve hond. Heeft hij geen uitlaatklep, dan kan hij destructief gedrag vertonen (lees: dingen kapotbijten of overmatig blaffen). Met een pointer moet je minstens één tot twee uur per dag actief bezigzijn. Daarnaast heeft hij ook nood aan mentale uitdagingen. 

Pointers die niet worden ingezet als jachthond, hebben een andere “hobby” nodig. Ze blinken uit in sporten waarbij actie centraal staat, zoals bijvoorbeeld bikejöring (mountainbiken met de hond), agility of canicross. Daarnaast kan je hen entertainen met apporteerspelletjes, een partijtje frisbee of een lange wandeling.

 
KWISPELEND GEZELSCHAP

Hebben we je al gezegd dat de pointer een geweldige persoonlijkheid heeft? Hij is makkelijk in de omgang met soortgenoten. Over het algemeen doet hij het ook goed met andere dieren in het gezin. Al is het opletten met kleine (huis)dieren, want jagen zit nog steeds in zijn DNA.
Op mensen is hij dol!
Kinderen vinden in de pointer het ideale speelkameraadje. Hij is onvermoeibaar en kan uren blijven spelen. Op familiefeesten houdt hij iedereens kroost gegarandeerd de hele dag geëntertaind. Hij is opmerkelijk zachtaardig voor kinderen. Met peuters en kleuters is hij misschien niet zo’n goede match. Dat heeft dan vooral met zijn formaat en enthousiasme te maken. Onbedoeld zou hij hen op een euforisch moment misschien omver lopen. Bij kinderen is uiteraard altijd toezicht aangeraden.

Tekst: Evi Maveau
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
reuen: 63 – 69 cm
teven: 61 – 66 cm

Gewicht
20 – 34  kg

Levensverwachting
12 – 13  jaar

Vachtverzorging
eenvoudig

Karakter
aanhankelijk, zachtaardig, sociaal, speels, actief

Bewegingsbehoefte
zeer veel

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]