Hondenkweker dient doordachte tweede aanvraag tot uitbreiding in

Enkele weken geleden diende Het Hezehof, dit is de commerciële benaming van de rechtspersoon VOF Guedens-Willems, bij de gemeente Lummen een milieuvergunningsaanvraag in tot uitbreiding. Zo hoopte de hondenfokkerij in de toekomst maar liefst 480 extra volwassenhonden te kunnen houden. Na massaal protest van onder meer vzw Anti Broodfok Actie en GAIA, trok de eigenaar zijn aanvraag bij de gemeente weer in. Nog geen maand later dient Het Hezehof opnieuw een aanvraag in, dit keer voor 150 honden. Volgens advocaat Anthony Godfroid weet de hondenkweker maar al te goed waar hij mee bezig is. Dit is een beproefde methode: de zogenaamde uitputtingsslag. De vergunningsaanvrager heeft de hoop dat het protest, dat inderdaad massaal was (ook BV’s zoals Kim Clijsters en An Lemmens waren verbolgen), nu minder intens zal zijn dan bij de eerste aanvraag.’

Advertentie

Het is alleszins opmerkelijk dat een hondenfokkerij amper enkele dagen na het intrekken van een eerste aanvraag al meteen een tweede verzoek indient bij de gemeente. ‘Deze hondenfokker maakt duidelijk gebruik van een nieuwe strategie. Eerst dient hij een milieuvergunningsaanvraag in bij de gemeente Lummen voor 480 dieren, rekening houdend met de aanwezige puppys. Uiteraard was deze aanvraag overdreven en wist de eigenaar van de kennel maar al te goed dat de gemeente Lummen hier moeilijk over zou doen.

 ‘Redelijkere’ aanvraag

Dat Het Hezehof een eerste aanvraag terug introk, zogezegd omdat er te veel protest kwam, komt dus niet helemaal als een verrassing. ‘Waarschijnlijk had hij de tweede aanvraag al klaarliggen. Door nu een aanvraag in te dienen voor 150 honden, exclusief de aanwezige pups jonger dan zes maanden, komt hij meteen een pak ‘redelijker over. In realiteit gaat het echter twee keer over evenveel dieren van het ras ‘canis vulgaris.

Advertentie

Milieuvergunning

In 2010 werd de definitie van hond in de Vlaamse milieuwetgeving VLAREM II aangepast. Wanneer VLAREM naar honden verwijst, gaat het sindsdien enkel over dieren die ouder zijn dan zes maanden. ‘Dat wil zeggen dat alle honden die nog geen half jaar oud zijn, niet meetellen. Ze bestaan eenvoudigweg niet, verduidelijkt Godfroid. ‘Wil je honderd honden houden die nog geen zes maanden oud zijn, dan heb je hiervoor dus geen milieuvergunning nodig. Het zet niet alleen de deur open voor meer broodfok, ook de import van puppy’s wordt zo een pak gemakkelijker. Nog een leuk detail is dat de regel voor andere diersoorten in houderijen onveranderd bleef. Voor honderd biggen moet je een milieuvergunning hebben, maar voor honderd pups niet. Hoog tijd dus dat de definitie in VLAREM II herzien wordt, wil de overheid de malafide hondenhandel de kop indrukken én een einde maken aan deze kennelijke discriminatie.

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]