Italië verbiedt puppy-yoga

puppy-yoga

beeld ter illustratie: © Shutterstock

Advertentie

Er was al yoga met geiten, yoga op heavymetalmuziek, yoga voor nudisten, yoga op stilettohakken en yoga op een SUP (stand-up paddleboard). En dus kon puppy-yoga niet uitblijven. Maar hoewel de hype in sommige landen nog maar net opkomt, is yoga met puppy’s in Italië sinds kort al verboden.

We hebben het er deze maand in WOEF nog over: puppy-yoga. Nee, geen yoga-oefeningen voor puppy’s, maar een yogasessie mét puppy’s. Puppy-yoga verschilt niet veel van een gewone yogasessie, het enige verschil is dat er pups door de ruimte lopen. Onze reporter ging op bezoek bij een Belgische hondenfokker en -gedragsdeskundige die lessen puppy-yoga aanbiedt, waarbij het welzijn van de pups op de eerste plaats staat. Maar het gaat er niet overal even prettig aan toe.

Radar-reportage
Dat blijkt onder andere uit een reportage van Radar, een Nederlands consumentenprogramma. Deze undercoverreportage toont hoe dezelfde puppy’s de hele dag lang worden “gebruikt”, hoe ze opgetild worden en in de schoot van deelnemers worden gedropt en hoe ze soms meerdere dagen na elkaar moeten “werken”. Slapende hondjes worden gewekt om aan de slag te gaan, terwijl puppy’s tot wel twintig uur slaap per dag nodig hebben. In de reportage zie je bibberende hondjes die de hele tijd worden opgetild en – zonder dat ze daar zin in hebben – worden geknuffeld. (Tekst gaat verder onder video)

Advertentie

Welzijn of winstbejag?
Het promopraatje klinkt nochtans mooi: yoga zou nog meer positieve gevoelens opleveren als er pups aan te pas komen én het zou een ideale manier zijn om de beestjes te socialiseren met onbekende mensen. Maar in de realiteit lijken er vaak alleen maar (financiële) voordelen te zijn voor de organisatoren. Volgens de Italiaanse autoriteiten komt het welzijn van puppy’s in het gedrang, en daarom hebben ze een verbod op puppy-yoga uitgevaardigd. Italië beschouwt puppy-yoga als een vorm van “therapie met ondersteuning van dieren”, en dit mag volgens de wet alleen maar met volledig volgroeide dieren gebeuren.

Impulsieve pupaankopen
Puppy-yoga zou volgens een expert van de Italiaanse Nationale Raad voor Dierenbescherming een ‘fysiek en mentaal stresserende ervaring’ voor puppy’s zijn. Organisatoren “lenen” of “huren” pups meestal van een fokker. Yogabeoefenaars die deelnemen aan een puppysessie worden soms op slag verliefd op een van de puppy’s. Ze beslissen dan impulsief om de puppy te kopen, met alle gevolgen van dien. Maar dat het ook anders én diervriendelijker kan, lees je in het meinummer van WOEF.

Bron: BBC, Radar

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]