Met je testament kan je dieren helpen

Bart Chiau

Wist je dat je (een deel van) je vermogen belastingvrij kan nalaten aan een goed doel? Bart Chiau, professor economie aan de UGent, legt het uit.

Advertentie

Een testament wordt gebruikt om af te wijken van de wettelijke erfopvolging, om bepaalde erfgenamen extra te bevoordelen, om goederen die je nauw aan het hart liggen aan de juiste persoon toe te bedelen, maar ook om een goed doel iets na te laten. Met een testament kan je zelf kiezen wat er met (een deel) van je nalatenschap gebeurt. Heb je kinderen of ben je gehuwd, dan kan je niet zomaar je volledige vermogen nalaten aan een goed doel. Je kinderen hebben samen recht op minstens vijftig procent van je nalatenschap, en ook je partner heeft rechten. Heb je geen kinderen en/of ben je niet gehuwd? Dan geniet je alle vrijheid om je vermogen weg te schenken of na te laten aan wie je maar wil.

Steun na overlijden
Het aantal testamenten waarin een goed doel wordt opgenomen, stijgt sterk. In 2017 waren er 733 testamenten waarin een goed doel werd opgenomen. Dit was goed voor een totaalbedrag van ongeveer 300 miljoen euro. In 2021 ging het al over 1.410 testamenten voor een bedrag van bijna 435 miljoen euro. Steeds meer mensen beslissen om een deel van hun vermogen of alles te schenken of na te laten aan een goed doel. Ze vinden het belangrijk om ook na hun overlijden een goed doel te blijven steunen.

Niet belast in Vlaanderen
Een legaat aan een erkend goed doel wordt in Vlaanderen niet belast. De vrijstelling geldt als de overledene een inwoner van het Vlaams Gewest was. In Wallonië betaalt het goede doel 7 procent en in Brussel 12,5 procent of 25 procent, afhankelijk van de organisatie. Alle erkende goede doelen vind je terug op www.testament.be. Hier heb je keuze uit ongeveer 120 organisaties.

UGENT

Specifieke bepalingen
Wil je iets nalaten aan een goed doel? Geef dan in je testament duidelijk aan voor welk doel je legaat bedoeld is. Dat goed doel kan bijvoorbeeld de UGent zijn. Je kan in je testament opnemen dat je legaat naar de faculteit Diergeneeskunde van de UGent moet gaan, en zelfs specifiek bepalen wat er met je nalatenschap moet gebeuren bij de UGent. Je zou bijvoorbeeld kunnen opnemen dat het geld moet gebruikt worden voor kankeronderzoek bij honden.

Advertentie

Schenking
Ook bij leven kan je al iets schenken aan een goed doel zoals de dierenkliniek van de UGent. In Vlaanderen betaalt het goede doel geen schenkbelasting.

De UGent als goed doel in je testament

Aan de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke gebeurt wetenschappelijk onderzoek om het leven van zowel dieren als mensen te verbeteren. In de dierenkliniek werkt een multidisciplinair team dat innovatieve onderzoeksapparatuur gebruikt. Daardoor kunnen ook viervoetige patiënten met complexe medische aandoeningen geholpen worden. Jij kan dit ook mee realiseren.

testamentMEER INFO:
Een schenking helpt om dieren vandaag en morgen te helpen. Kom meer te weten over de UGent als goed doel en neem contact op met Terry Ediers of Elien Wanzeele van het Universiteitsfonds.
www.durfdenken.be/testament
universiteitsfonds@ugent.be
Terry: 09 264 83 31
Elien: 09 264 33 88

TEKST: Bart Chiau

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]