Nieuw decreet verbiedt gecoupeerde honden op wedstrijden

Advertentie

Foto: Shutterstock

Hoewel het couperen van hondenstaarten sinds 2001 verboden is, zijn er nog steeds mensen die deze regel met de voeten treden. Daarom wil minister van Dierenwelzijn Ben Weyts met een nieuw decreet deze praktijken harder aanpakken. Zo zullen vanaf 1 januari 2018 dieren met een gecoupeerde staart ook niet langer welkom zijn op keuringen en wedstrijden. ‘Het is mijn verdomde plicht om elk vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden. Ik begrijp niet dat je dieren enkel graag ziet wanneer je hun staart of oren inkort’, aldus minister Weyts.

Het nieuwe decreet komt er naar aanleiding van de veroordeling van een man, die de oren van zijn twee honden coupeerde. De Antwerpse rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf en een geldboete van 3.000 euro. Bovendien mag de man drie jaar lang geen dieren houden en wordt de opbrengst van de verkoop van acht pups via Facebook verbeurd verklaard. Minister Weyts hoopt dat deze straf andere mensen zal afschrikken.

Pakkans moet omhoog

Advertentie

Controles van de politie en de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn brachten de bal aan het rollen. Minister Weyts: ‘Ik ben blij dat dit dossier niet in een of andere lade verdwenen is. Het is belangrijk dat het gerecht dit soort zaken serieus neemt en strenge straffen uitspreekt. De objectieve en subjectieve pakkans voor dierenbeulen moet naar omhoog.’

Misbruik

Na 2001 werd couperen enkel nog toegestaan voor noodzakelijke diergeneeskudnige ingrepen. Helaas werkte dit achterpoortje te vaak misbruik om esthetische redenen in de hand. De diensten van minister Weyts stelden regelmatig inbreuken vast bij honden als Amerikaanse bull terriër, Staffordshire bull terriër en pitbullachtigen. Door te couperen, willen eigenaars hun honden een gevaarlijke uitstraling geven. ‘Dit is een vorm van verminking en we zien dit anno 2017 niet meer door de vingers’, besluit minister Weyts.

American Stafford met gecoupeerde oren en staart

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen