Ook getest op honden: Lust ons panel hondenrijst?

Deze maand testen onze redactiehonden een voedingssupplement op basis van rijst uit. Het supplement zou tal van voordelen hebben, maar… doorstaat het de smaaktest van onze “proefdieren” wel?

Rizi is een voedingssupplement voor honden op basis van rijst. Door de vezels in de groenten en het absorberend effect van de gepofte granen zou Rizi bijdragen tot een goede darmtransit. Het zou uitermate geschikt zijn voor honden die een dieet volgen of hun eten te snel opschrokken, omdat het weinig calorieën bevat én het verzadigingsgevoel verhoogt. Dat klinkt ons als muziek in de oren, aangezien het grootste gezondheidsprobleem bij honden overgewicht is. Maar… lusten onze honden wel rijst?

Advantix

Elise en SkyStagiaire Elise en Sky

Ras: Labrador retriever

Leeftijd: 2 jaar

Elise: ‘Sky is altijd al een schrokop geweest. Als pup at hij in minder dan één minuut heel zijn kom leeg. Daarom heeft hij nu een eetkom in de vorm van een doolhof, waardoor hij meer moeite moet doen voor zijn eten én dus trager eet. Bij Sky is de smaaktest geslaagd. Hij eet het rijstmengsel graag, maar liefst in combinatie met zijn gewone hondenbrokken. Zijn brokjes zal hij altijd als eerste opeten.’
Rizi bestaat in drie varianten: Pure, Cereal en Veggies. Daarom schakelden we Sky in voor een extra smaaktest! We schotelen hem drie potjes voor, met in elk potje een andere variant.
Elise: ‘Sky rook vooraf aan alle drie de potjes. Daarna maakte hij als eerste het kommetje met Cereal soldaat. Vervolgens at hij van de Veggie-versie en het minste at hij van de Pure-soort. Daarna heb ik de test herhaald, maar deed ik in elk potje ook nog wat hondenbrokken. Deze keer at hij de potjes leeg in de tegenovergestelde volgorde: eerst de variant Pure, daarna Veggies en tenslotte Cereal. Eerlijk gezegd denk ik dat het Sky dus niet veel uitmaakt. Ik denk dat hij gewoon graag eet.’

Directeur Joris en Japie en Indy 

Ras: allebei kruisingen uit Spanje

Leeftijd: 11 en 4 jaar

Joris: ‘Vorig jaar zat er een sample van Rizi Veggie bij Woef en zo hebben we het product leren kennen. Sindsdien krijgen Japie en Indy Rizi bij hun eten. Mijn schoonmama kookt geregeld voor de honden met restjes gevogelte of vlees en voegt dan telkens een beetje Rizi toe. Maar meestal mengen we het onder diepvriesvoer voor honden. Indy eet de rijst ook tussendoor als snack, Japie niet: hij eet het enkel als we het mengen onder zijn voer. Vroeger at Japie enkel vlees en had hij soms wat last van zijn darmen. Sinds we hem ook aanvullend rijst geven, heeft hij veel betere stoelgang. Voor ons is de test dus al lang geslaagd.’

Hoofdredacteur Evi en Barney

Ras: Kruising groenendaeler, Ierse setter en dwergpoedel

Leeftijd: 3 jaar

Evi: ‘Ik zie alle dieren graag: honden, schapen, koeien, varkens, … In mijn ogen zijn ze allemaal gelijk. Daarom eet ik geen vlees en probeer ik ook zoveel mogelijk dierlijke producten te mijden. Eieren eet ik van gelukkige kippen die rondscharrelen in de tuin van mijn vriend zijn ouders en melkproducten tracht ik zo vaak mogelijk te vervangen door plantaardige versies. We weten allemaal dat ook onze huisdieren een aanzienlijke ecologische voetafdruk hebben. Om onze trouwe vriend te voeden, worden helaas andere dieren afgemaakt. En daar heb ik het moeilijk mee. Hoewel mijn hond wel vlees eet, probeer ik ook geregeld vegetarische alternatieven te zoeken voor mijn viervoeter. Ik was dus zeer enthousiast om Rizi uit te testen. Mijn hond Barney iets minder, want… hij lust alles behalve rijst! En effectief, wanneer ik hem voor het eerst een portie Rizi voorschotel, haalt hij z’n neus op en loopt hij verder. We blijven de rijst volhardend een hele week onder zijn brokken mengen en tegen het einde van de week begint hij het te lusten. Hij eet steevast heel zijn eetkom, inclusief rijst, leeg. Conclusie: geslaagd!
Omdat ik voor mezelf geregeld vegan proteïnekoekjes maak (zo weet ik exact wat er in mijn guilty pleasures zit en kan ik zélf kiezen hoeveel suiker ik toevoeg) dacht ik dat het ook leuk was om veggie beloningskoekjes voor Barney te maken. Hij is er gek op! Het recept lees je hieronder!’

Recept: Vegetarische hondenkoekjes

Ingrediënten
30 gram Rizi (je kan elke variant gebruiken)
50 gram havermout
50 gram rijstmeel (of rijstgriesmeel)
1 ei
1 eetlepel pindakaas (Gebruik nooit pindakaas die xylitol bevat. Xylitol is giftig. Check dus van tevoren de ingrediëntenlijst op de pot pindakaas.)
35 milliliter heet water
1 theelepel kokosolie (of olijfolie)

Zo ga je te werk
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de havermout, het rijstmeel, het ei en de pindakaas in een kom.
Voeg het warme water toe.
Kneed het mengsel en voeg de olie toe.
Voeg als laatste Rizi toe en kneed het deeg. Als het te droog is, kan je nog extra water toevoegen. Is het te plakkerig? Voeg dan nog wat rijstmeel toe.
Rol het deeg uit en steek er leuke vormpjes uit.
Leg de koekjes op bakpapier en bak ze 20 minuten op 200°C.

 

Scroll to Top