Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad
Honden en katten communiceren op een andere manier en begrijpen elkaar dus niet altijd goed. Met een goede begeleiding kan je ervoor zorgen dat deze twee diersoorten met elkaar kunnen samenleven.
etzelfde huis is niet vanzelfsprekend. Zo’n ontspannen relatie ontstaat niet altijd vanzelf, maar kan wel heel leuk zijn als je een honden- én kattenmens bent. Katten en honden communiceren op een andere manier en begrijpen elkaar dus niet per definitie goed. De dieren kunnen gespannen raken in elkaars nabijheid, elkaar najagen en zelfs bang zijn voor elkaar. Hoe kan je ervoor zorgen dat je hond en kat wél vredig met elkaar samenleven?
Een ontspannen thuis
Heb je al een kat of hond en wil je er een dier van de andere soort nieuw bij introduceren? Dan is het handig om een goede keuze te maken en daarbij rekening te houden met een aantal dingen. Het aanschaffen van een geschikt dier, zal ervoor zorgen dat ze makkelijker vredig leren samenleven in hetzelfde huis.
Heb je al een hond en een kat en leven deze momenteel gescheiden of is er op dit moment veel gedoe onderling? Dan is het zaak om dit zelf goed te gaan begeleiden en te begrijpen wat ervoor nodig is om een vredig samenzijn te realiseren. Liefst wil je beide dieren natuurlijk een ontspannen en veilig thuis bieden.
Een kat nemen
Heb je al een hond en wil je er een kat bij? In deze situatie is het verstandig om allereerst goed te kijken naar het gedrag van je hond. Sommige honden(rassen) zijn niet erg geschikt om samen te leven met een kat.
Jaagt jouw hond buiten tijdens de wandeling op katten? Besef dan dat hij dat (in ieder geval in eerste instantie) ook zal doen met de kat die je in huis neemt. Je zult dat proces dan dus uitermate goed moeten begeleiden om te voorkomen dat de kat bang wordt voor de hond. Of erger: dat je hond de nieuwe kat iets aandoet. Sommige honden die buiten jagen op katten, kunnen wel leren de eigen kat in huis met rust te laten. Maar als je hond echt slechte bedoelingen heeft met katten op straat, dan wordt het wel een groot risico om een kat in huis te nemen.
Heeft je hond eerder succesvol samengeleefd met een kat? De kans is dan groot dat het gaat lukken om je hond weer met een kat te laten samenleven. Het kan nog wel wat voeten in de aarde hebben om een vredige verstandhouding met die nieuwe kat te realiseren.
Jaagt je hond geen vreemde katten na en negeert hij ze voornamelijk? De kans is dan groter dat je hond een nieuwe kat in huis ook rustiger zal verwelkomen. Mogelijk vraagt het dan niet al te veel inspanning om een ontspannen leefomgeving voor beide dieren te creëren. Afhankelijk van het gedrag van de nieuwe kat natuurlijk.
Kies bij voorkeur een kat die honden gewend is. Is de kat geen honden gewend, ga dan na of de kat erg bang is voor honden. Het zal voor een heel angstige kat niet prettig zijn om te verhuizen naar een nieuw huis waar een hond woont. Een kitten kan makkelijker wennen aan een hond die hem vriendelijk benadert, maar besef dat een kitten ook speels is en vraag je af of dat leuk gaat zijn voor je hond.
‘Een kitten went makkelijker aan een hond, maar is ook speels en dat vindt je hond misschien irritant’
Een hond aanschaffen
Heb je een kat en wil je er een hond bij? Gaat je kat gelukkig worden van deze aanschaf? Hoe reageert je kat op vreemde honden? Dit kan je testen met een hond van iemand anders die al katten gewend is. Dat kan een indicatie geven van hoe de introductie van een hond bij jou in huis zal verlopen. Bedenk dat de introductie van een nieuw huisdier je kat evengoed veel stress kan opleveren. Stress kan leiden tot gezondheidsproblemen en ander gedrag.
Heb je de indruk dat jouw kat goed zal kunnen wennen aan een hond in huis, kies dan bij voorkeur voor een hond die rustig reageert op katten. Dit zal de introductie een stuk eenvoudiger laten verlopen en de kans is groter dat het gaat lukken om je kat en de nieuwe hond vredig te leren samenleven.
Onderlinge communicatie
Waar een hond (over het algemeen) kwispelt met zijn staart wanneer hij iets leuk vindt, geldt dat voor een kat niet. Ook bijvoorbeeld een speelboog, waarbij de hond zijn kont in de lucht steekt om spel aan te duiden, kent een kat niet. De dieren kunnen dus onderling wat moeite hebben elkaars communicatie goed te begrijpen.
Jij zult in eerste instantie de scheidsrechter thuis zijn, om de interactie tussen de dieren goed te laten verlopen. Grijp in zodra je ziet dat één van de dieren zich oncomfortabel voelt door het gedrag van het andere dier. Het is zeker niet altijd een goed idee om het de dieren samen te laten uitzoeken. De nagels van jouw kat kunnen ernstige verwondingen veroorzaken en hetzelfde geldt voor de tanden van de hond.
Zijn de dieren eenmaal goed aan elkaar gewend, dan hoop je op zijn minst dat ze elkaar met rust laten en elkaars aanwezigheid en gedrag respecteren. In het allerbeste geval worden de dieren niet alleen huisgenoten, maar ook dikke vrienden van elkaar.
Vertrouwen opbouwen
Wanneer een hond en kat nog maar kort samenleven met elkaar, dan zal het tijd nodig hebben om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Uiteraard afhankelijk van hoe vertrouwd de dieren al zijn met de andere diersoort. Ze moeten vertrouwen krijgen dat ze niets te vrezen hebben van elkaar en gaan begrijpen wat ze van de ander kunnen verwachten. Er zijn bepaalde situaties waarin oplettendheid extra geboden is. Zo is wild gedrag van één van de dieren voor het andere dier vaak onvoorspelbaar in het begin. Gaat je kat rennen in huis of heeft je hond een gekke bui, dan vraagt die situatie (zeker in het begin) extra oplettendheid.
De kat moet begrijpen dat hij niets te vrezen heeft van de hond. Wanneer de hond bijvoorbeeld blaft, kan de kat hier in het begin erg van schrikken en heftig op reageren.Andersom kan de hond ook heftig reageren op bepaald gedrag van de kat. Zo kunnen bijvoorbeeld sprintjes van de kat in huis een hond plotseling aanzetten tot najagen. Begeleid je het onderlinge gedrag goed, dan zal dit bij geschikte dieren uiteindelijk leiden tot een vredig samenzijn.
Wil je hulp bij het begeleiden van het vredig samenleven van hond en kat? Deze cursus helpt je hierbij!
Meer info: www.hondentaak.nl
Tekst en foto’s: Judith Fick