Schreeuwen is schadelijk

Reageert je hond niet zoals je wil? Hou dan in gedachten dat je met brullen en straffen niets bereikt. Integendeel, een recente studie toont aan dat zelfs milde straffen je hond meer gestresseerd en pessimistisch kunnen maken. 

Verschillende studies uit het verleden toonden al aan dat een opvoedingsstijl gebaseerd op straffen een negatief effect kan hebben op je hond. Maar die studies focusten vooral op laboratorium- en politiehonden (niet op huishonden) en op het gebruik van schokhalsbanden en e-collars, die intussen al in verschillende landen verboden zijn. 

Advantix


Een team van onderzoekers aan de Universidade do Porto in Portugal wou weten hoe huishonden reageren op vaak voorkomende straffen, zoals roepen en aan de leiband snokken. Ze selecteerden 42 honden van hondenscholen die op een beloningsgerichte manier trainen (bijvoorbeeld door gewenst gedrag aan te moedigen met spelen en snoepjes) en 50 honden van hondenscholen waar men strafgericht werkt (bijvoorbeeld door te roepen, aan de leiband te rukken of de honden fysiek in een bepaalde lichaamshouding te dwingen). Alle honden werden gefilmd tijdens hun training. Op de beelden is te zien dat honden die gestraft werden nadien meer tekenen vertonen van stress, zoals bijvoorbeeld geeuwen, hijgen en aan de lippen likken. Uit een speekseltest bleek ook dat deze honden een verhoogd gehalte aan cortisol (het zogenaamde “stresshormoon) vertoonden. Bij honden die beloningsgericht werden getraind steeg het cortisolgehalte niet. Op korte termijn leidt straffen dus tot stress.

Honden die beloningsgericht worden getraind staan positiever in het leven

De researchers waren ook benieuwd naar het effect van straffen op lange termijn. Ze onderzochten hoe 79 van deze honden reageerden op de mogelijkheid van een voedselbeloning. De honden leerden dat een eetkom die aan een kant van de kamer stond altijd een lekker stukje worst bevatte. Als de eetkom aan de andere kant van de kamer stond, zat er nooit iets lekkers in. Alle eetkommen werden ingewreven met worst, zodat de geur niet kon verraden of een eetkom al dan niet gevuld was. Wanneer de honden dat hadden aangeleerd, plaatsten de onderzoekers een lege eetkom (die ook naar worst rook) in het midden van de kamer. Optimistische honden (die iets lekkers verwachten) zouden sneller naar de eetkom rennen dan pessimistische honden (die niets verwachten). Wat bleek? De viervoeters die strafgericht worden getraind waren meer pessimistisch. Deze honden hebben een negatievere kijk op het leven. 

Zelfs schreeuwen en aan de leiband rukken kan dus een negatieve impact hebben op de mentale gezondheid van je trouwe vriend. Kies dus voor een beloningsgerichte trainingsmethode! 

Foto’s: © Shutterstock

Scroll to Top