10 tips bij tropische temperaturen

hond zomer fun

Foto: ©Shutterstock

Advertentie

Het is bakken en braden dezer dagen. En daar hebben onze trouwe vrienden nog meer last van dan wij. Zij kunnen namelijk niet zweten. Met deze tips komen jullie samen hete dagen door!

1. Voorzie verkoeling en zorg voor schaduwplekjes
Te heet in huis? Houd je hond in de koelste kamer. Voorzie eventueel een ventilator.
Samen in de tuin luieren tijdens een hittegolf: heerlijk! Maar zorg ervoor dat Max ook een plekje in de schaduw heeft. Zet desnoods een parasol in de tuin.
En uiteraard: zorg voor voldoende drinkwater.

© Shutterstock

2. Sporten is niet altijd gezond
Vermijd lichamelijke inspanningen bij warm weer. Wandel ’s morgens heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het minder warm is. Trainen voor een marathon of joggen is uiteraard uit den boze bij tropisch weer.

hond joggen tips
© Shutterstock

3. Doe je hond een koelvest aan
Check geregeld of de vest nog voldoende verkoeling biedt.

Ruffwear Swamp Cooler
Ruffwear Swamp Cooler koeljas

4. Maak een hondenijsje
Ook honden eten graag ijsjes! Maak je eigen hondenijsjes door ijsblokjesvormen te vullen met water en hondensnoepjes, met zelfgemaakte kipbouillon (bouillonblokjes uit de winkel bevatten te veel zout) of door wat ijs te mixen met vis uit blik. Er bestaan ook kant-en-klare ijsjesmixen voor honden.
Zalmijsjes:

Kant-en-klare ijsjesmix:

5. Wandel op onverharde wegen
Honden wandelen de hele tijd op hun blote voeten. Bij warm weer kan dat pijnlijk zijn: ondergronden als zand, beton of asfalt worden snel te heet. Als het buiten 25°C is, warmt asfalt op tot wel 50°C. Bij tropische temperaturen boven 30°C behalen harde ondergronden wel temperaturen van meer dan 60°C: heet genoeg om een ei op te bakken en dus veel te heet om op je blote voeten of poten op te wandelen. Vooral honden met roze voetkussentjes zijn gevoeliger voor blaren of brandwonden. Laat je hond wandelen op koele ondergronden zoals gras of bospaadjes die in de schaduw liggen. Of trek hem speciale hondenschoentjes aan.

© Shutterstock

6. Laat je hond nooit in de auto achter!
Een wagen in de zon verandert binnen de kortste keren in een microgolfoven. Buiten 21°C? Na tien minuten is het in de wagen al 31°C en na een half uurtje 40°C. Hetzelfde geldt voor tenten, serres en caravans. Laat je hond nooit of te nimmer in zo’n “sauna” achter!

Advertentie
© Shutterstock

7. De ene hond is de andere niet: “risicohonden”
Honden kunnen niet zweten. Ze kunnen warmte enkel afvoeren via hun voetzolen of door te hijgen en raken dus snel oververhit. Bepaalde “risicogroepen” zijn nog kwetsbaarder: senioren, puppy’s, honden met korte snuiten of overgewicht en honden die een donkere of dikke vacht hebben. Wees extra waakzaam bij deze honden.

© Shutterstock

8. Gebruik eventueel zonnecrème
Je kan je viervoeter insmeren met speciale zonnebrandcrème voor honden op lichaamsdelen waar hij weinig vacht heeft, zoals de liezen, de buik, de oorschelpen en de neus. Kortharige en witte honden zijn gevoeliger voor verbranding. Bij haarloze honden ligt het risico nog hoger.

© Shutterstock

9. Handel snel bij oververhitting
Een oververhitte hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:
– koorts
– hevig hijgen
– sloomheid (of zelfs spierverlamming)
– braken
– overmatig kwijlen
– bewusteloosheid
Wanneer je denkt dat jouw hond oververhit is, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Verplaats in de tussentijd meteen je hond naar een plekje in de schaduw en koel hem geleidelijk af: breng lauw/koel (géén ijskoud) water aan op de borst, de liesstreek, de mond en de poten. Heel belangrijk is dat je nooit zomaar een ijskoude handdoek of ijskoudwater over je hond gooit. Op die manier worden de hersenen gestimuleerd om het lichaam net op te warmen. Geef daarnaast je hond kleine slokjes vers, lauw water zodat zijn lichaam van binnenuit afkoelt.

© Shutterstock

10. Waterpret!
Hittegolf? Het uitgerekende moment voor een middag vol waterfun! Ga samen met je beste vriend zwemmen, speel waterspelletjes , zet een zwembadje in de tuin en leg er balletjes of snoepjes in… Veel plezier!

© Shutterstock

 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]