3-2-1… Vuurwerk!

  1. © Shutterstock

Vijf vuurwerk-survivaltips

© Shutterstock

Veel honden krijgen stress van vuurwerk. Ze zijn bang van de luide knallen, worden onrustig en proberen soms zelfs om aan het helse geluid te ontsnappen.

1. Speciale cd
Je kan je hond voorbereiden op het “vuurwerkseizoen” door een speciale cd te kopen of vuurwerkgeluiden. Een degelijke cd komt met een duidelijke handleiding waarin staat hoe lang en luid je de geluiden voor de eerste keer mag afspelen en drijft de speelduur en het volume geleidelijk aan op tot gewenning optreedt.
Je kan ook zelf op internet op zoek gaan naar een opname van “vuurwerkgeluiden”. Speel dit geluid stil genoeg af zodat het je hond niet deert en beloon hem met een uitzonderlijk lekker snoepje: niet zomaar het eerste het beste koekje, maar een lekkernij waar hij ongelofelijk gek op is. Voer het volume geleidelijk aan op over verschillende dagen en weken en blijf je hond belonen met lekkers. Wanneer je hond toch tekenen van angst vertoont, laat dan het volume zakken.
Ook hier geldt “voorkomen is beter dan genezen”. Blootstelling aan enge geluiden voor de leeftijd van 14 weken kan voorkomen dat een hond op latere leeftijd bang is van vuurwerk of onweer. Er zijn zelfs baasjes die “onweerfeestjes” houden: als het dondert en bliksemt toveren ze een speciaal speelgoedje tevoorschijn waarmee de hond anders niet mag spelen. Ze geven hun hond ook  heel erg lekkere snoepjes. Zo leren honden dat “onweer” een leuke gebeurtenis is (want dan krijgen ze dat speeltje en snoepjes).

Advertentie

2. Veilige plek
Voorzie een veilig plekje voor je hond waar hij zich rustig kan terugtrekken tijdens het vuurwerk, bijvoorbeeld een bench met een laken over gedrapeerd en daarin een zacht kussen, zijn favoriete speeltjes, een lekkere snack en een stukje stof dat naar jou ruikt (bijvoorbeeld een sok). Als je geen bench hebt, kan je hetzelfde doen met de salontafel.
Doe de gordijnen van tevoren dicht zodat je hond niet nog banger wordt wanneer hij kleurrijke explosies in de lucht ziet. De knallen zijn al erg genoeg voor de meeste viervoeters.

3. Stevige wandeling
Maak van tevoren een lange wandeling. Zo raakt je hond al wat energie kwijt en kan hij zijn sanitaire ding nog doen. Veel honden durven tijdens of na het vuurwerk niet meer in de tuin om te plassen of te poepen.

4. Afleiding
Zet de radio of televisie op en draai de volumeknop omhoog. Zo worden de knallen van het vuurwerk gemaskeerd. Geef je hond een gevulde Kong of een denkpuzzel met zijn favoriete snoepjes, zodat hij zich minder gaat focussen op wat er zich buiten afspeelt.

Advertentie

5. Opgelet voor ontsnappingspogingen
Ga er niet van uit dat je tuin ontsnappingsproof is of dat Max ‘nooit zou weglopen’. Een bange hond hoort niet goed waar het vuurwerk vandaan komt en kan in eender welke richting vluchten. Houd je hond tijdens het vuurwerk binnenshuis. Check ook of de gegevens op zijn microchip up-to-date zijn en hang een penning aan zijn halsband met de naam van jouw hond en je telefoonnummer.

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]