386 honden gered die onderweg waren naar “hondenvleesfestival” in China

hondenvlees china

Dit is een archiefbeeld uit 2017, van een gelijkaardige reddingsactie die onderweg waren naar het hondenvleesfestival in Yulin
– © plavi011 / Shutterstock.com

Advertentie

De Chinese politie heeft vorige week een truck onderschept met daarin 386 honden. De viervoeters werden vervoerd naar het jaarlijkse “hondenvleesfestival” in de Chinese stad Yulin. Ze zaten op elkaar gepropt in kleine draadkooien in erbarmelijke omstandigheden. Het ging om dieren van verschillende rassen en groottes. 

Volgens dierenrechtenactivisten zaten de honden waarschijnlijk al dagenlang in de vrachtwagen. Ze waren uitgehongerd en gedehydrateerd en sommigen waren gewond. De dierenrechtenactivisten vermoeden dat de honden gestolen huishonden of waakhonden zijn, of dat het zwerfhonden zijn die van de straten werden geplukt. De afkomst van de honden lijkt onbekend en niet-traceerbaar te zijn.

De dierenrechtenactivisten, die de vrachtwagen ontdekten, opperden dat het papierwerk van de viervoeters niet in orde was en ze dus mogelijk besmet konden zijn met besmettelijke ziektes. Daarom verwittigden ze de politie en herinnerden ze de autoriteiten nog eens aan de Chinese regelgeving over het voorkomen van pandemieën. Het is een van de creatieve manieren waarop de dierenrechtenactivisten proberen te voorkomen dat de honden worden geslacht.

Advertentie

Na de politie-interventie vorige week, gingen de honden in quarantaine en kregen ze de nodige medische zorgen. Van daaruit vertrekken ze naar dierenasielen en krijgen ze een nieuwe kans.Het Yulin hondenvleesfestival ging van start in 2010 om de verkoop van hondenvlees aan te wakkeren. Het heeft dus niet met cultuur of traditie te maken, maar met handel. Volgens de Humane Society International (HSI) eet 72% van de inwoners van Yulin niet regelmatig hondenvlees. In 2020 verklaarde het Chinese ministerie van Landbouw dat honden niet tot de veestapel behoren, maar gezelschapsdieren zijn. Datzelfde jaar verbanden twee grote steden in China – Shenzen en Zhubai – de consumptie van honden- en kattenvlees. 
De overgrote meerderheid in China eet geen hondenvlees. Toch bestaan er nog steeds plekken waar dit wel het geval is, zoals in Yulin.

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]