8 fascinerende feiten

Dat honden wonderbaarlijke wezens zijn, wisten we natuurlijk al langer. Ze blijven ons dag in dag uit verbazen. Hier zijn acht fascinerende feiten over honden die je misschien nog niet wist.

Advertentie

1. Een hondenneus is nat om nog beter te ruiken

Of hij nu buiten een beplast paaltje aan het besnuffelen of in zijn mand ligt terwijl jij een cake bakt, de neus van je hond scheidt continu een zeer dun slijmlaagje af. Dat laagje helpt om geuren te absorberen. Geregeld likt een hond aan z’n neus om als het ware een “staaltje” te nemen van enkele geurpartikels. Die brengt hij naar een reukorgaan aan de bovenkant van de mond: het orgaan van Jacobson. Dat reukorgaan geeft de hond een nog duidelijker beeld van alle chemische componenten waaruit de geur is samengesteld. Aan de neus likken helpt dus om nog beter te ruiken. Voor honden toch!

2. Een Beatles-nummer bevat een toon die enkel honden horen

Het album Sgt. Pepper van The Beatles bevat een verborgen boodschap voor honden. In 2013 vertelde Paul McCartney dat er aan het einde van het nummer A Day in the Life een toon klinkt die wij niet kunnen horen, maar honden wel. De toon is dezelfde frequentie als een hondenfluitje.


3. De halsband met spikes was een uitvinding van de oude Grieken

Neen, het was geen modefenomeen. De spikes moesten de nek van de hond te beschermen tegen aanvallen van wolven.

4. Honden hebben ongeveer 1.700 smaakpapillen

Het zijn dus niet bepaald fijnproevers. Wij hebben er zo’n 9.000. Katten slechts 470.

5. Honden kunnen meer dan 150 woorden leren

Advertentie


Er bestond zelfs een border collie, Chaser, die 1.022 verschillende woorden herkende. Helaas is Chaser afgelopen zomer op 15-jarige leeftijd overleden.

6. Wanneer een hond huilt, past hij zijn toonhoogte aan naargelang het gehuil van soortgenoten

Je ken het wel: je hond gaat nog even een plasje in de tuin doen voor het slapengaan, maar plots hoort hij in de verte een hond janken. Spontaan begint hij mee te huilen. Hij zal dan zijn toonhoogte aanpassen zodat hij en zijn huilbuddy hetzelfde klinken.


7. De reukzin van een bloedhond wordt in de VS aanvaard als bewijsmateriaal in de rechtbank

Getrainde bloedhonden worden gebruikt om bewijsmateriaal van op de plaats van het misdrijf te linken aan misdadiger(s). Hun reukzin is zo scherp dat sommige rechtbanken in de Verenigde Staten zulk bewijsmateriaal toestaan.
Voor wie nog twijfelt: de neus van de bloedhond bevat 230 miljoen geurreceptoren, 40 keer meer dan die van de mens. Deze honden kunnen sporen ruiken die meer dan 300 uur oud zijn.

8. Het patroon op een hondenneus is uniek

Net zoals een vingerafdruk.

Foto’s: © Shutterstock


Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]