Antivaxxers in hondenland: 37% van hondenbaasjes beschouwt vaccinaties voor honden als onveilig

vaccinatie hond
Hondeneigenaars in de VS zijn sceptisch tegenover vaccinaties voor honden. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

In de nasleep van de coronapandemie lijken sommige Amerikaanse hondenbaasjes de vaccinatie van hun kwispelende vrienden in twijfel te trekken. Onderzoekers van de universiteit van Boston ondervroegen 2.200 mensen over hun houding ten opzichte van hondenvaccinaties, inclusief het vaccin tegen hondsdolheid (rabiës). Daaruit blijkt dat 37% van de hondeneigenaars zulke vaccinaties als onveilig beschouwt. Ze vrezen dat vaccineren kan leiden tot autisme bij hun hond, ook al bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat dit risico bestaat. 22% is ervan overtuigd dat vaccinaties voor honden ineffectief zijn en 30% acht ze “medisch onnodig”.

Advertentie

Naar schatting hebben twee op vijf gezinnen in de VS een hond. In de meeste staten is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht binnen het eerste levensjaar van elke hond. Dit beschermt niet alleen de honden tegen dit gevaarlijke virus, maar ook hun baasjes. Rabiës is in bijna 100% van de gevallen dodelijk voor mensen en honden die ermee besmet raken. In de VS worden er jaarlijks één tot drie gevallen van door honden veroorzaakte rabiës gemeld. Maar in ontwikkelingslanden, waar de vaccinatiegraad lager is, liggen de kaarten anders. Jaarlijks sterven er wereldwijdmeer dan 59.000 mensen aan hondsdolheid opgelopen door een hond.
Honden worden ook gevaccineerd tegen andere gevaarlijke ziektes, zoals canine distemper – dodelijk voor 80% van de pups die het oplopen – en parvovirose – een ziekte die een fatale afloop kent bij 40% van de besmette honden.

Advertentie

Bron: Daily Mail

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]