Antivaxxers in hondenland: 37% van hondenbaasjes beschouwt vaccinaties voor honden als onveilig

Hondeneigenaars in de VS zijn sceptisch tegenover vaccinaties voor honden. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Advertentie

In de nasleep van de coronapandemie lijken sommige Amerikaanse hondenbaasjes de vaccinatie van hun kwispelende vrienden in twijfel te trekken. Onderzoekers van de universiteit van Boston ondervroegen 2.200 mensen over hun houding ten opzichte van hondenvaccinaties, inclusief het vaccin tegen hondsdolheid (rabiës). Daaruit blijkt dat 37% van de hondeneigenaars zulke vaccinaties als onveilig beschouwt. Ze vrezen dat vaccineren kan leiden tot autisme bij hun hond, ook al bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat dit risico bestaat. 22% is ervan overtuigt dat vaccinaties voor honden ineffectief zijn en 30% acht ze “medisch onnodig”.

Naar schatting hebben twee op vijf gezinnen in de VS een hond. In de meeste staten is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht binnen het eerste levensjaar van elke hond. Dit beschermt niet alleen de honden tegen dit gevaarlijke virus, maar ook hun baasjes. Rabiës is in bijna 100% van de gevallen dodelijk voor mensen en honden die ermee besmet raken. In de VS worden er jaarlijks één tot drie gevallen van door honden veroorzaakte rabiës gemeld. Maar in ontwikkelingslanden, waar de vaccinatiegraad lager is, liggen de kaarten anders. Jaarlijks sterven er wereldwijdmeer dan 59.000 mensen aan hondsdolheid opgelopen door een hond.
Honden worden ook gevaccineerd tegen andere gevaarlijke ziektes, zoals canine distemper – dodelijk voor 80% van de pups die het oplopen – en parvovirose – een ziekte die een fatale afloop kent bij 40% van de besmette honden.

Advertentie

Bron: Daily Mail

vaccinatie hond

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen