Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad
Een hond met bezitsagressie beschermt zijn spullen. Maar hoe ontstaat bezitsagressie en hoe kan je het voorkomen? Hondentrainer Judith Fick legt het uit.
Dieren in het wild leven van hun vangst en zijn dus hoog gemotiveerd hun eten te beschermen. Wie zijn prooi laat afpakken, is ten dode opgeschreven. Dieven op afstand houden is een zeer belangrijk overlevingsmechanisme. Je prooi goed kunnen beschermen was dus vroeger een belangrijke kwaliteit voor honden.
Natuurlijk mechanisme
Tegenwoordig hebben onze huishonden vaak meer dan genoeg speeltjes en voeding. En toch zien we nog vaak dat ze de neiging hebben om hun bezit te verdedigen. Het is een natuurlijk mechanisme, dat makkelijk aangewakkerd wordt, maar ook eenvoudig kan worden voorkomen of zelfs kan worden afgeleerd.
Het is niet altijd voor elke hondeneigenaar duidelijk wanneer zijn hond bezig is om zijn bezit te beschermen. De eerste signalen van bezitsagressie (het beschermen van bezit) zijn immers vaak geen agressieve gedragingen. Voorbeelden hiervan zijn:
– Wanneer je bij de hond in de buurt komt, buigt de hond zijn kop over zijn “bezit”.
– Probeer je iets van de hond te pakken, dan laat de hond niet graag los.
– De hond loopt weg met speeltjes of kluifjes zodra je in de buurt komt.
– Sommige honden verstijven slechts als eerste signaal.
Deze subtiele signalen worden vaak niet opgemerkt door de hondeneigenaar. Daarmee wordt het gedrag na verloop van tijd erger als er niet op de juiste manier op wordt gereageerd. Er kunnen dan agressieve gedragingen ontstaan, zoals:
– De hond begint te grommen als er iemand in de buurt komt.
– Hij trekt zijn lip op.
– Bezit wordt beschermd door te happen of zelfs bijten.
De ene hond zal sneller agressief gedrag inzetten dan de ander. Agressie heeft de eigenschap erger te worden zonder de juiste aanpak. Dit komt doordat de hond succes ervaart van zijn eigen gedrag. Waar veel hondeneigenaren de zeer subtiele signalen van de hond missen, blijven ze wel uit de buurt wanneer de hond gromt of zelfs bijt. Het is verstandig om alle signalen van bezitsdrang serieus te nemen, omdat een hond die eerst alleen gromt, op een bepaald moment zeker kan overgaan tot bijten.
Hoe ontstaat bezitsagressie?
Waar komt het idee vandaan dat wij dingen moeten kunnen afpakken van onze honden? Dit is ontstaan vanuit de ouderwetse opvatting (dominantietheorie) dat je als eigenaar de baas moet zijn over je hond. Er werd vroeger gezegd: ‘Je hond moet weten dat jij de baas bent en je moet alles kunnen afpakken van je hond, om te tonen dat jij de eigenaar bent van zijn bezit’. Veel mensen denken nog steeds dat dat een goed idee is. En daar gaat het mis.
Zo voorkom je het
Door dingen van je hond af te pakken, leer je hem in feite dat hij juist zijn spullen moet verdedigen. Ze worden immers steeds afgepakt. Je bevestigt dus de nood om zijn eigendommen te beschermen. Door je hond te leren dat je niet aan zijn spullen komt, veroorzaak je een tegenovergesteld effect. Want waarom zou je hond zijn bezit willen verdedigen, als daar geen enkele reden voor is?
– Leer je hond dat wat van hem is, van hem blijft.
– Stoor je hond niet tijdens het eten.
– Houd je handen uit de buurt van de voerbak.
– Aai je hond niet wanneer hij staat te eten.
Pak geen kluifjes af, tenzij absoluut noodzakelijk vanwege de veiligheid. Moet je écht iets van je hond afpakken, ruil het dan. Geef je hond iets lekkers, in ruil voor hetgeen je móét afpakken.
Bezitsagressie afleren
In sommige gevallen is een hond al dusdanig vaak bevestigd in zijn wantrouwen en heeft hij geleerd dat het noodzakelijk is om dingen in huis te beschermen of weg te rennen met iets dat hij te pakken heeft. Hij zal dan niet meer willen ruilen, omdat hij er alles aan doet om hetgeen hij heeft, te behouden. In de buurt van de hond komen, kan dan zelfs gevaarlijk zijn. Je zult dit gedrag op de juiste manier moeten veranderen.
Corrigeren is eigenlijk bij geen enkele vorm van agressief gedrag een goed idee. Het kan zelfs leiden tot heel gevaarlijke situaties, waarbij de hond de confrontatie aangaat. Het is niet ondenkbaar dat dit leidt tot bijtincidenten en ernstige verwondingen. Uiteraard is het wel belangrijk om met dit gedrag aan de slag te gaan.
Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met de nodige uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en de training van je hond.
Cursus Bezitsagressie
Voor elk stadium van bezitsdrang, kan de cursus Bezitsagressie je helpen om stap-voor-stap met je hond aan de slag te gaan dit gedrag op een geschikte manier te verbeteren. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie over deze cursus of andere gedrag verbeterende cursussen.
Tekst en foto’s: Judith Fick