We testten onlangs met redactiehond Barney een bodycasting uit. Een body-wat? Bij een bodycasting wordt er een 3D-afdruk genomen van een lichaamsdeel van een persoon of dier om er een realistisch beeld van te maken. ‘Het is een tastbare herinnering voor het leven, beaamt bodycastartieste Evy Poppe van Bodycasting-België.
Soms houd ik het pootje van mijn oudste hond Barney (9) in mijn hand terwijl hij aan het soezen is op de sofa. Het biedt troost en zorgt ervoor dat alle zorgen even van me afglijden. De gedachte dat dit pootje er op een dag niet zal zijn, kan ik moeilijk vatten. Maar bodycastartieste Evy Poppe kan een tastbare herinnering creëren aan de kostbare momenten met mijn seniorhond. Ze vereeuwigt ook zwangere buiken, babyvoetjes en handen die elkaar vasthouden. Zo blijft de herinnering verder leven.
Haarmasker
We ontmoeten Evy van Bodycasting-België in haar atelier in Waasmunster. Springend en stuiterend huppelt Barney naar binnen. Ondanks negen jaar op de teller is hij geen slome senior. Als dat maar goed komt, denk ik, want voor een bodycasting moet een hond wel eventjes kunnen stilzitten.
Terwijl Evy ons hartelijk ontvangt en vertelt hoe het proces zal verlopen, krijgt Barney de kans om aan de nieuwe omgeving te wennen. Eerst wordt zijn pootje ingesmeerd met een haarmasker. ‘Dat zorgt ervoor dat de haren niet blijven vastzitten in de mal wanneer we de afdruk nemen’, zegt Evy. Nu we met zijn pootje bezig zijn, lijkt Barney plots onzekerder, nerveuzer. Maar Evy is geduldig en ze wint meteen zijn vertrouwen. We belonen Barney met een lekker hondenkoekje. (Tekst gaat verder onder foto.)
Bucketlist
Evy krijgt regelmatig viervoeters over de vloer. ‘Groot, klein, oud, jong, ze komen allemaal in aanmerking voor een bodycasting.’ Al ziet ze vaak seniorhonden. ‘Hun baasjes willen een blijvende herinnering aan hun dier creëren, nu het nog kan.’
Maar zelfs wanneer een hond net overleden is, is het nog niet te laat. ‘Ik probeer dan nog een vrij plekje te zoeken om een spoedcasting te doen’, zegt Evy. ‘Al is het natuurlijk leuker als je een casting kan doen wanneer je hond nog leeft.’
Bij katten is een casting enkel mogelijk wanneer het dier overleden is. ‘Een hond kan redelijk makkelijk stilzitten, maar katten zijn stressgevoeliger.’ Andere dieren heeft Evy nog niet over de vloer gehad, al heeft ze er wel eentje op haar bucketlist staan. ‘Ik zou heel graag eens een bodycasting maken van de hoef en het been van een paard’, vertrouwt ze me toe. ‘Op verplaatsing uiteraard.’
Veilig voor mens en dier
Het is tijd voor de volgende stap: een mal maken van Barneys poot. In een pot mengt Evy alginaat met water. ‘Alginaat is een veilig en milieuvriendelijk product’, legt ze uit. ‘Het wordt gemaakt van zeewier en is onschadelijk voor mens en dier.’ Vervolgens moet Barney ongeveer een minuut lang zijn pootje in de pot met het mengsel houden. Hij vindt het spannend, maar wederom slaagt Evy erin om hem meteen gerust te stellen. Ik leid Barney af met snoepjes terwijl de vloeistof verkleurt en verandert in een stevige, rubberachtige substantie. En dan mag zijn pootje er weer uit. ‘Barney heeft het super gedaan’, juicht Evy toe.
Of een casting bij een hond ooit al eens is mislukt? ‘Nee, we hebben al eens een tweede poging moeten doen, maar het is altijd goedgekomen’, lacht Evy.
(Tekst gaat verder onder foto.)
Duurzaam materiaal
Zo’n een half uurtje later zit het er al op. Maar nu moet het echte werk nog beginnen. ‘De mal wordt nog ingegoten met hars, een hoogwaardig, milieuvriendelijk en zeer sterk materiaal’, legt Evy uit. ‘Ik werk bewust niet met gips. Gips is poreus en kan barsten. Als je het laat vallen, breekt het in honderden stukken. Een beeld uit hars is duurzaam en kan makkelijk hersteld worden als het toch eens op de grond valt.’
Na het ingieten van de mal, wordt de afdruk uitgepakt en moet de hars enkele weken uitdrogen. Daarom werkt Evy met een levertijd van 10 tot 12 weken. Daarna werkt ze het beeld bij en schildert ze het. ‘Verschillende kleuren zijn mogelijk: zwart, wit, donker brons, warm brons, klassiek goud en champagnekleurig goud.’ Afwerkingsgewijs kan het pootje op een sokkel of in een kadertje worden geplaatst. ‘Ik hou de klant op de hoogte van het hele proces met foto’s die ik via Whatsapp verstuur.’ (Tekst gaat verder onder foto.)
Uniek kunstwerk
In haar atelier wordt Evy geconfronteerd met allerlei emoties en gebeurtenissen. Liefde, vriendschap, afscheid, nieuw leven… ‘Iedere klant heeft zijn eigen unieke verhaal.’ Een verhaal dat Evy vastlegt voor het leven. ‘Ik doe mijn job supergraag’, zegt ze.
Dezelfde dag krijg ik al een eerste Whatsappbericht van Evy met enkele foto’s en de mededeling dat de afdruk goed gelukt is. En enkele weken later is het zover: Barneys bodycasting is klaar. Ik sta versteld: het beeld ziet er fantastisch uit! Elk detail, elk haartje is zichtbaar: het is honderd procent mijn Barney. Een uniek kunstwerk, dat ook nog eens mooi in elk interieur past. Ik weet nu al dat dit pootje me veel troost zal bieden als mijn hond er op een dag niet meer zal zijn. Bedankt Evy, voor deze aangename ervaring en de blijvende herinnering.
Je hond laten vereeuwigen tot kunstwerk?
Zelf ook een beeld laten maken van je hond of een cadeaubon schenken? Meer info op
bodycasting-belgië.be.
Bodycasting België
info@bodycasting-belgië.be
0476 29 66 28