Castratie op te jonge leeftijd kan risico op kankers en gewrichtsproblemen verhogen

hond castratie

Foto: © Shutterstock 

Advertentie

Wetenschappers waarschuwen dat castratie op jonge leeftijd schadelijk kan zijn voor honden. Er is steeds meer bewijs dat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië – Davis luiden de alarmklok: een pup op jonge leeftijd castreren kan gezondheidsproblemen opleveren. Een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Frontiers in Veterinary Science, bouwt voort op een eerder onderzoek uit 2013 dat al aangaf dat castratie op jonge leeftijd bij golden retrievers het risico op gewrichtsaandoeningen en kankers verhoogt.De onderzoekers gingen nu na of dat ook het geval is bij vijf andere hondenrassen: de Duitse staande korthaar en ruwhaar, de mastiff, newfoundlander, Rhodesian ridgeback en de Siberische husky. Ze analyseerden meer dan tien jaar aan gegevens van honden die behandeld werden in het dierenziekenhuis van UC Davis, met speciale aandacht voor de correlatie tussen castratie vóór de leeftijd van één jaar en het risico op kankers en gewrichtsproblemen.

Advertentie

Verschillen tussen rassen
Het onderzoek toont aan dat er grote verschillen zijn tussen de vijf rassen wat betreft de risico’s die gepaard gaan met castratie op jonge leeftijd. Duitse Staande Honden (zowel reuen als teven) vertonen een verhoogd risico op gewrichtsaandoeningen en kankers als ze voor hun eerste verjaardag worden gecastreerd. Mannelijke Mastiffs hebben een verhoogd risico op scheuren van de voorste kruisbanden en lymfeklierkanker, terwijl vrouwelijke Newfoundlanders een verhoogd risico op gewrichtsaandoeningen lopen.Rhodesian rigdebackteefjes maken meer kans op mastceltumoren. Bij Siberische husky’s werden geen significante effecten gezien. De meest voorkomende kankers die gelinkt zijn aan een castratie op jonge leeftijd zijn lymfeklierkanker, kanker van de bloedvaten en mastceltumoren.

Geslachtshormonen
Castratie zorgt ervoor dat de geslachtshormonen wegvallen. Die hormonen spelen een belangrijke rol bij het sluiten van de groeiplaten, wat het vehoogde risico op gewrichtproblemen bij een te vroege castratie verklaart. In de Verenigde Staten en sommige delen van Europa worden pups soms op zeer jonge leeftijd gecastreerd: zelfs voordat ze zes maanden oud zijn. Ondanks de bevindingen van dit onderzoek kan het castreren van een reu of teef op het juiste moment het risico op andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd wel voorkomen, zoals prostaatproblemen of baarmoederontstekingen.

Verkeerd gebruik “castratie” en “sterilisatie”
De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. In de volksmond wordt vaak “sterilisatie” gebruikt voor het onvruchtbaar maken van teven en “castratie” als het om reuen gaat. Maar in de praktijk worden honden, zowel reuen als teven, bijna altijd gecastreerd. Castratie is namelijk het verwijderen van de organen die geslachtshormonen produceren. Bij teven zijn dat de eierstokken en soms ook de baarmoeder, bij reuen gaat het om de zaadballen. Een sterilisatie is een andere ingreep: hierbij worden de eileiders of zaadleiders onderbroken, maar blijft het lichaam nog wel geslachtshormonen aanmaken. Sterilisatie wordt bij honden bijna nooit toegepast.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]