“Coprofagie”: waarom eten honden drollen?

honden rollen drollen

Sommige honden voelen zich ontzettend aangetrokken tot uitwerpselen. Is jouw hond een fervent drolleneter of rolt hij graag in ontlasting? Hondengedragsdeskundige Judith Fick legt uit waarom je hond dit doet.

Advertentie

De focus ligt niet altijd op dezelfde soort uitwerpselen. Sommige honden eten kattendrollen, paardenmest, konijnenkeutels, vogelpoep en soms ook uitwerpselen van soortgenoten of zelfs hun eigen drollen. Ook menselijke ontlasting heeft op veel honden een ontzettende aantrekkingskracht. Ontlasting eten wordt “coprofagie” genoemd.
Dat zijn niet de enige vieze dingen die honden eten of waar ze in rollen. Wij vinden uitwerpselen vies, veel honden denken daar duidelijk anders over. En datzelfde geldt voor een dooie muis, kikker of vis, slakken, braaksel en urine. Kennelijk vinden sommige honden het een heel goed idee om zich te omringen met deze geuren.

Op welke leeftijd?
Een moeder van pups ruimt hun ontlasting op uit het nest. Sommige pups eten ook (hun eigen) ontlasting als ze klein zijn. Normaal gesproken stopt dit gedrag vanzelf.

Kan het kwaad?
Los van het feit dat rollen in uitwerpselen en het eten van ontlasting niet erg netjes is, in onze optiek, kan het ongezond en zelfs gevaarlijk zijn. Een hondendrol kan parasieten bevatten en daardoor niet zo gezond zijn om te eten. Menselijke uitwerpselen kunnen sporen van drugs bevatten en daarmee gevaarlijk zijn voor je hond. Paardenmest kan restanten van een ontwormingsmiddel bevatten en daardoor giftig zijn. Een hond die na het eten van een drol aan je handen of in je gezicht likt, is natuurlijk niet zo fris. Sommige honden braken na het eten van (veel) uitwerpselen.

honden rollen uitwerpselen

Advertentie

Wat is de oorzaak?
Er wordt gezegd dat drollen eten en erin rollen in honden hun instinct zit. Het rollen in uitwerpselen is wellicht om hun eigen geur te maskeren zodat ze vroeger makkelijk dichter bij een prooi in de buurt konden komen. Je hond kan dus het gevoel hebben dat het handig is zijn eigen geur te maskeren en in plaats daarvan te ruiken als een dooie muis, kikker of als ganzenpoep of iets anders smerigs. Misschien vinden ze die geur zelf ook gewoon lekker ruiken, wie zal het zeggen. Je hond kan er in ieder geval oprecht heel blij van worden.
Het eten van uitwerpselen zou ontstaan kunnen zijn om zijn eigen omgeving schoon te houden. Eet je hond poep, dan wordt weleens gezegd dat hij mogelijk voedingstoffen tekortkomt. Er wordt veel over gespeculeerd, ook over de middelen die je je hond zou moeten voeren om dit gedrag te stoppen.
Vermoed je een medische oorzaak? Diverse aandoeningen kunnen leiden tot meer eetlust. Zoals problemen met de stofwisseling of bepaalde medicatie. Meer eetlust kan leiden tot (meer) uitwerpselen willen eten.
Vaker is het (voor ons) ongewenst gedrag. Gedrag heeft altijd een oorzaak, de hond vertoont gedrag dus altijd met een reden. Die reden zit hem vaak in het feit dat het gedrag op een of andere manier voor de hond succesvol is. Hij heeft er baat bij en daarom herhaalt hij dit gedrag.
Het gedrag kan een (dwangmatige) gewoonte zijn geworden. Door veel aandacht te besteden aan ongewenst gedrag, kan je het gedrag daarmee onbedoeld belonen en het daardoor in stand houden.

Hoe kan je het afleren?
Natuurlijk speelt de oorzaak een rol in de beste aanpak om je hond te leren drollen met rust te laten. Een mogelijk medische oorzaak uitsluiten, daarvoor is je dierenarts je eerste aanspreekpunt. Voor advies rondom voeding en het verbeteren van de darmflora kan een voedingsdeskundige of een holistisch dierenarts je verder helpen.
Voor het oplossen van ongewenst gedrag, is het interessant om te begrijpen of het gedrag bij je hond zelfbelonend is (de uitwerpselen zijn lekker) of dat het de aandacht is die jij aan het gedrag geeft, wat een belonende werking heeft.
Is het gedrag eenmaal een diepgewortelde gewoonte? Dan zal je aan de slag moeten met “voorkomen” en “nieuwe gewoonte aanleren”. Verzin dus ander gedrag in reactie op drollen waar je wel tevreden mee bent en maak dat gedrag voor je hond heel belonend. Je hond tijdens de wandeling bezighouden, kan voorkomen dat hij op zoek gaat naar poep. Leer dit gedrag herkennen en ombuigen. Een goede trainer of gedragstherapeut kan je hiermee verder helpen.

Kijk op hondentaak.nl om te lezen hoe je een goede gedragstherapeut vindt. Wil je hulp? Ik kan je voor dit gedrag verder helpen met mijn aanbod hulp-op-afstand.

TEKST EN FOTO’S: Judith Fick (hondentaak.nl)

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]