Coton de tulear

Bestel hier het nummer over de coton de tulear

Advertentie

“Intelligent en makkelijk te trainen”

Koninklijke kletstante

Speels, enthousiast, intelligent, leergierig en dat alles in een zacht pocketformaat. De coton de tulear, de trots van Madagaskar die sinds 1974 zelfs op de lokale postzegel prijkt, heeft het allemaal. Hoog tijd om kennis te maken met deze extraverte clown die niemand onberoerd laat. 

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

De coton de tulear staat gekend als de Royal dog of Madagaskar. In de begindagen van het ras, waarvoor we terug moeten naar de vijftiende eeuw, mocht hij enkel in het gezelschap vertoeven van de plaatselijke royalty. Hoe deze charmante en schattige knuffelaar in al die royale kamers op het eiland in de Indische Oceaan terecht kwam, weet niemand met zekerheid.
Wat wel vaststaat is dat deze viervoeter zijn naam dankt aan de structuur van zijn haar, dat aanvoelt als zacht katoen. “Tulear” verwijst dan weer naar de stad op Madagaskar, waar deze energieke, vrolijke snuiter het eerste levenslicht zag. 

KATOENPLUIS

Met zijn donkere, ronde ogen laat onze kleine vriend uit Madagaskar niemand onberoerd. Zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking past perfect bij zijn extraverte, vrolijke persoonlijkheid. Net als de meeste bichonachtigen heeft de coton de tulear vaak een witte vacht, die van nature lang en dik is. Zijn unieke, donzige jas voelt aan als katoenpluis en heeft een volle, soepele structuur. Als pup kan onze vrolijke viervoeter vlekken op het hoofd, lichaam of oren hebben, die naarmate hij volwassen wordt vervagen of helemaal verdwijnen. Een volwassen coton kan lichte kleurschakeringen hebben, variërend van zwart tot bruin. Op de rest van het lichaam zijn grijze of rood-grijze tinten ook mogelijk. De rasstandaard staat een zwart-witte of tricolore vacht toe, zolang de witte kleur overheersend blijft.

VROLIJK VRIENDJE

De coton de tulear heeft een vrij grote will to please. Hij is zeer snel van begrip, intelligent en leert snel bij. Alleen wat zindelijkheid betreft, kan het soms wat moeizamer verlopen. Het ras wordt langzaamaan volwassen, als dat al gebeurt want “forever young” lijkt wel het motto te zijn van deze speelvogel. Vrolijkheid troef met een coton de tulear in huis.

ALLEMANSVRIEND

Deze viervoeter met een hoog puppygehalte ziet iedereen even graag. Of het nu gaat om mensen, jong en minder jong, of andere honden. Zelfs katten kunnen rekenen op de nodige waardering. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. De coton de tulear fleurt er helemaal van op.  
Dat hij zo geniet van gezelschap, kan ook een minpuntje worden wanneer de coton de tulear te vaak alleen moet zijn. Stel dat dit van de ene dag op de andere gebeurt, dan is de kans reëel dat het kleine hondje met het grote hart voor mens en dier verlatingsangst ontwikkelt. Moet hij af en toe alleen thuisblijven, laat hem er dan gaandeweg aan wennen. 

HIJ KAN HET GOED UITLEGGEN

Een coton de tulear te lang en te vaak alleen laten kan ongewenste resultaten opleveren. Deze viervoeter is heel vocaal en blaft wanneer er naar zijn mening iets gaande is. Daarnaast produceert deze pluizige schone ook tal van andere geluiden om duidelijk te maken wat hem bezighoudt. De coton de tulear lijkt zijn eigen taaltje te hebben. Schattig, dat wel. Maar als hij het de hele dag door uitlegt terwijl er niemand thuis is, dan wordt het misschien lastig voor de buren. 
Deze gezelschapshond kan goed gedijen in koninklijke paleizen, maar evenzeer op een appartement of een huis met of zonder tuin. De coton de tulear is wat dat betreft een heel gemakkelijke hond. Hem meenemen voor een uitstapje zal beslist zorgen voor heel wat ambiance onderweg. Hoe meer aandacht deze viervoeter krijgt hoe beter. 

Advertentie

MEE OP STAP

Dit aandoenlijke hondje heeft de perfecte grootte om overal mee naartoe te gaan. Iedereen die zijn pad kruist wordt zonder twijfel verliefd op hem. 
Houd er echter rekening mee dat deze clown in katoenpluizige vacht graag in het middelpunt van de belangstelling staat en daarom mogelijk ongelukkig wordt wanneer dit niet (langer) kan. Vind je het niet erg om dag in dag uit met een energieke, guitige viervoeter door het leven te gaan? Eentje die je letterlijk op de voet volgt? Dan is de coton de tulear ongetwijfeld het overwegen waard. 

Tekst: Annick Hus
Foto’s: © Shutterstock

Grootte: 20 – 30 cm

Gewicht: 3 – 6 kg

Levensverwachting: 14 – 16 jaar

Vachtverzorging: regelmatig borstelen

Karakter: 

  • intelligent
  • aanhankelijk 
  • enthousiast 
  • leergierig 
  • waaks

Bewegingsbehoefte: gemiddeld

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]