De 10 slimste hondenrassen: Beauty én brains 

vlinderhondje

Stanley Coren, professor Psychologie aan de universiteit van British Columbia en hondengedragsonderzoeker schreef in 1994 een boek over de intelligentie van honden met de logische titel The Intelligence of Dogs. Daarin rangschikte hij 110 hondenrassen op basis van hun intelligentie. Ontdek hieronder de top tien van slimste honden ter wereld volgens Coren.

Advertentie

1. Bordercollie

bordercollie
© Kurt Pas

Slimmer dan zijn baasje? Hij is alleszins de slimste viervoeter uit hondenland. Oorspronkelijk werd hij gebruikt om schapen te hoeden, maar intussen weten we allemaal dat de bordercollie nog veel meer in z’n mars heeft. Een nieuw trucje leert hij vijf keer sneller dan de gemiddelde hond. Doet hij mee aan een hondensportwedstrijd, dan is de kans groot dat hij met de grootste beker naar huis gaat. Is er iets wat deze knappe kop niets kan?

Check hier een filmpje over Chaser, een bordercollie die meer dan 1.000 woorden kent


2. Poedel

poedel
© Kurt Pas

Achter zijn krullen, staartjes en strikjes zit een brein zo scherp als een scheermesje. In een ver verleden moest de poedel geschoten waterwild opvissen uit meren en moerassen. Vandaag is duidelijk dat deze krullenbol veel verschillende talenten heeft. Doorgaans heeft mister curly slechts vijf herhalingen nodig om een nieuwe oefening helemaal onder de knie te krijgen. Hun hoge intelligentie is een van de redenen waarom poedels worden ingezet als hulphonden.


3. Duitse herder

Duitse herder
© Kurt Pas

Stoere looks en een knappe kop, wat wil je nog meer? Waken, beschermen, een kudde schapen hoeden, speuren, explosieven en drugs detecteren… de Duitse herder is van alle markten thuis! Hij kan zelfs helpen in het huishouden (check het filmpje!).

 
4. Golden retriever

golden retriever
© Kurt Pas

Hij wordt omschreven als een betrouwbare gezinshond en een echte kindervriend. Maar de golden retriever heeft niet alleen een gouden karakter, maar ook een groot brein. Deze trouwe viervoeter is toegewijd en houdt ervan om te werken voor z’n baasje. Daarom zijn goldens geschikte kandidaten om op te leiden als blindengeleidehonden. 

5. Dobermann

Dobermann
© Shutterstock

Een halsband met pinnen, een vurige blik en scherpe tanden onder een opgetrokken lip… Euh nee, het beeld dat veel mensen van de dobermann hebben, klopt totaal niet! De dobermann is een uiterst intelligente hond. Hij is zo veelzijdig dat hij kan uitblinken in bijna elke sportdiscipline: canicross, bikejöring, agility, gehoorzaamheid, speuren, dogdance… 
Dit hondenras werd in de late 19de eeuw ontwikkeld door ene Karl Friedrich Louis Dobermann. Over wat het precieze beroep van mijnheer Dobermann precies was, bestaat onenigheid, maar hij was ofwel belastingsinner ofwel deurwaarder. Om zich te beschermen tegen boze “klanten” en overvallers, ontwikkelde hij een viervoetige hond. U raadt het: de dobermann. 

Advertentie

6. Sheltie

Sheltie
© Kurt Pas

Een mini Lassie met een maxi brein. Oké, hij blaft veel en hij ruift veel. Maar zodra je in zijn schattige kraaloogjes kijkt, ben je bereid hem zowat alles te vergeven.  De sheltie of Shetland sheepdog, is een klein hondje afkomstig van de Shetlandeilanden, een groep van kleine eilandjes bekend om een gelijknamig klein paardenras – de shetlandpony. Klein, maar met een groot brein, waardoor je dit hondje makkelijk kan trainen!
Sheltie Daisy toont wat ze allemaal kan.

7. Labrador retriever

labrador
© Kurt Pas

Het is een gezellige goedzak, zo’n hond die alles neemt zoals het komt en zelden klaagt. De labrador retriever is een makkelijke viervoeter, een echte allemansvriend. Hij leert snel, omdat hij graag voor z’n baasje werkt. En ook omdat hij z’n ziel zou verkopen voor een koekje…

8. Vlinderhondje

vlinderhondje
© Shutterstock

Het is een chihuahua-lookalike, maar dan met indrukwekkende, “vlinderachtige” oren. Dit kleine hondje is een Frans-Belgisch ras dat al eeuwenlang meegaat. Vlinderhondjes inspireerden grote kunstenaars en doken op in schilderijen van Rubens en Rembrandt.
https://www.youtube.com/watch?v=HQL5weTzGRU


9. Rottweiler

rottweiler
© Kurt Pas

Nog een hond met een onterecht imagoprobleem… Nochtans is het een aanhankelijke, intelligente hond. Het is maar hoe je ermee omgaat! Rottweilers zijn fijne honden om mee te trainen. Daarnaast zijn het ook gezellige gezinshonden. 

10. Australian cattle dog 

cattle dog
© Kurt Pas

Een werkhond in hart en nieren! Deze veedrijver van down under moet iets om handen – euh poten – hebben, anders raakt hij gefrustreert. Australian cattle dogs zijn avontuurlijk, werklustig, leergierig en actief. Een hond die je dwingt uit je luie zetel op te staan en samen aan de slag te gaan. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]