De honden die de ramp met de Titanic overleefden

Honden titanic

Op 15 april 1912 zonk de RMS Titanic in de noordelijke Atlantische oceaan, nadat het schip tegen een ijsberg botste. Meer dan 1.500 mensen lieten daarbij het leven. Maar dat waren niet de enige slachtoffers. Op het schip waren er ook minstens 12 honden aanwezig. Slechts drie daarvan overleefden de catastrofe. Die viervoeters hadden één ding gemeen: het waren alle drie kleine hondjes.

Advertentie
Lady titanic hond
Lady

Lady, een dwergkeeshondje, werd door haar eigenaar, Margaret Bechstein Hays, in een deken gewikkeld en meegenomen in een reddingssloep.

Sun Yat Sen titanic hond
Sun Yat Sen

Myra en haar man Henry Sleeper Harper, een New Yorkse uitgever, stapten samen met hun pekingees Sun Yat Sen en twee van hun bediendes in een reddingsboot. Nadien beweerde Henry dat het ‘leek alsof er genoeg plek was op de reddingsboot en niemand bezwaar uitte’.

Dwergkeeshond van Martin en Elizabeth Rothschild

De derde overlever was een dwergkeeshond (waarvan de naam niet bekend is) van Martin en Elizabeth Barren Rotschild. Elizabeth had haar hond meegesmokkeld aan boord van een reddingsboot. De volgende ochtend werden zij en haar lotgenoten gered door het passagiersschip RMS Carpathia. Aanvankelijk mocht de dwergkeeshond het schip niet betreden. Maar Elizabeth hield voet bij stuk en weigerde gered te worden zonder haar hond. Uiteindelijk werd ze samen met haar hond aan boord gehesen.

Historische documenten tonen aan dat er minstens 9 andere honden aan boord waren, al is het mogelijk dat er zich ook niet-geregistreerde honden op de Titanic bevonden. Het schip was uitgerust met kennels op het F-dek. De timmerman van de Titanic stond in voor de dagelijkse verzorging van de honden. Hij liet hen ook uit op het dek. Er stond later op de reis nog een informele hondenshow op de planning, maar die is om gekende redenen nooit kunnen doorgaan. De meeste honden verbleven in de kennels van het schip, al waren er ook eersteklasreizigers die hun hond stiekem in hun passagiershut hielden. De crew kneep een oogje toe.

Advertentie

Wanneer het schip begon te zinken, heeft een van de passagiers de honden uit de kennels bevrijd. De dieren renden paniekerig over het dek terwijl de Titanic werd opgeslokt door de oceaan.

Een van de passagiers, de 50-jarige Ann Isham, weigerde in een reddingsboot te stappen zonder haar grote hond, mogelijk een Duitse dog of een sint-bernard. Noch het lichaam van Ann noch dat van haar hond werd ooit teruggevonden.

Foto’s: Publiek domein

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]