Deemoedsplasjes: onzekerheid of onzindelijkheid?

deemoedsplasjes

Wat als je hond in huis plast? Is het onzindelijkheid of heeft je hond misschien last van deemoedsplasjes? Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad.

Advertentie

Pups en oudere honden kunnen in huis plassen op bepaalde momenten omdat ze hun plas niet goed (meer) kunnen ophouden. Vooral op momenten van opwinding kunnen (jonge) honden soms moeite hebben met het ophouden van hun plas. Een volle blaas zal dit nog wat meer bemoeilijken. De hond kan druppels urine verliezen, maar soms wel een hele plas. 

Ook honden die zich een beetje onderdanig gedragen, plassen in sommige gevallen in huis. Dit kan gebeuren als er iets gebeurt wat voor de hond spannend is of veel opwinding teweegbrengt. Blijdschap, enthousiasme of angst kan ertoe leiden dat een hond plast. Bijvoorbeeld wanneer de hond wordt berispt, schrikt, of wordt begroet. Soms plast de hond alleen wanneer er onbekende mensen door de deur komen, soms doet hij het ook bij familieleden. We noemen die plasjes “deemoedsplasjes” (soms worden ze ook “vreugdeplasjes” genoemd). Het woord deemoed betekent bescheidenheid en deze eigenschap vind je terug bij een onderdaniger type hond. Een onderdanige houding kenmerkt zich door een lage houding: de oren naar achter, het achterlijf naar beneden gericht en ingetrokken en het lichaam algeheel laag bij de grond. De onderdanige houding gaat vaak samen met signalen van spanning, zoals neuslikken en wegkijken. Een onderdanige hond toont dat hij geen kwade bedoelingen heeft en geen bedreiging vormt voor de ander. Het betekent ook dat deze hond niet blaakt van het zelfvertrouwen en onzeker is over wat hem te wachten staat. Hier zit dan
ook een deel van de oplossing. 

Hoe voorkomen?
Wanneer deemoedsplasjes gebeuren op het moment dat de hond begroet wordt, is het verstandig om hier rekening mee te houden tijdens de begroeting. 

  • Buig niet over hond heen bij de begroeting, dit kan het gedrag verergeren.
  • Vraag aan visite om de hond in eerste instantie bij binnenkomst te negeren.
  • Begroet de hond pas op het moment dat hij rustig is.

Wees bij een onderdaniger type hond voorzichtig met een boze stem of andere vormen van intimidatie, omdat de hond waarschijnlijk al heel snel onder de indruk is van een berisping. Leer je hond vooral op een positieve manier welk gedrag je van hem wenst. Dit geldt voor elke hond, maar absoluut voor de bescheidere types die snel onder de indruk zijn. Logischerwijs is het dus niet handig om de deemoedsplasjes te bestraffen. Juist door je hond minder onderdanig (bescheiden) te maken, voorkom je in de toekomst deze plasjes. 

hond deemoedsplasjes

Advertentie

Andere oorzaken
Verliest je hond urine in huis, dan kan er natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn, zoals:

  • Een reu kan markeren, dan zal hij zijn poot optillen en ergens tegenaan plassen. 
  • Honden die last hebben van bijvoorbeeld een blaasontsteking kunnen ongelukjes hebben in huis omdat ze vaak moeten plassen en meer aandrang hebben dan normaal.
  • Een hond kan onzindelijk zijn, of zindelijk op de verkeerde plek (zoals op een vaste plek in huis).
  • Incontinentie kan een oorzaak zijn van binnen plassen. De hond kan zijn plas in dat geval niet goed ophouden.
  • Verlatingsangst kan onzindelijkheid tot gevolg hebben. Plast de hond vooral als je er niet bij bent, ga dan na of dit een rol speelt.

Twijfel je of je hond mogelijk in huis plast door een medisch probleem? Bezoek je dierenarts voor overleg en advies. 

Meer zelfvertrouwen
Ben je er na het lezen van dit artikel zeker van dat je hond deemoedsplasjes doet? Probeer dan je hond wat zelfverzekerder te maken. Dit kan je doen door je hond meer zelfvertrouwen te geven:

  • Je hond dingen laten doen waar hij goed in is.
  • Oefenen met situaties die voor je hond nu nog spannend zijn, zonder te forceren.
  • Je hond, beloningsgericht, nieuwe dingen leren.
  • Voor je hond onplezierige situaties voorkomen.

Kijk op hondentaak.nl als je graag je hond nieuwe oefeningen aanleert op een leuke manier of als je samen met je hond hersenwerk wilt uitproberen.

Tekst: Judith Fick
Foto’s: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]