Dierenwelzijn: meer budget én meer controles

dierenwelzijn hond

De afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid werft 8 voltijdse werknemers aan. Met de nieuwe aanwervingen hoopt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de pakkans voor dierenverwaarlozers te verhogen.

Advertentie

Sinds 2014 is Dierenwelzijn niet langer een federale materie, maar een Vlaamse bevoegdheid. De Vlaamse dienst Dierenwelzijn startte met 19 voltijdse werkkrachten, maar werd doorheen de jaren steeds uitgebreid.

We zijn alerter voor dierenverwaarlozing en vinden sneller de weg naar de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Het aantal meldingen over mogelijk dierenleed steeg op enkele jaren van ongeveer 2.000 jaarlijkse meldingen naar meer dan 6.000. Ook het aantal controles nam toe: van zo’n 2.000 naar bijna 7.000 vorig jaar. Daarvoor kreeg de dienst meer middelen en meer mensen. Intussen werken er al 53 voltijdse medewerkers en binnenkort worden dat er 61. Dat is nog buiten zo’n 50 controleurs gerekend die uitsluitend in de slachthuizen toezien op dierenwelzijn.

Advertentie

Dierenwelzijn Vlaanderen is nu op zoek naar twee extra inspecteur-dierenartsen, twee controleurs, twee beleidsmedewerkers en twee administratieve ondersteuners. Die zijn nodig omdat het beleid wordt aangescherpt met de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn, die Weyts vorige maand voorstelde. De codex bundelt bestaande en nieuwe wetgeving rond dierenwelzijn en komt in de plaats van de Dierenwelzijnswet, die intussen 37 jaar oud is. ‘Vlaanderen neemt het voortouw op vlak van dierenwelzijn’, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. ‘Het blijft niet bij woorden, we maken er ook de nodige middelen en mensen voor vrij. Ik roep gemotiveerde en gekwalificeerde mensen op om zich kandidaat te stellen bij Dierenwelzijn Vlaanderen.’

Foto: stockbeeld ter illustratie – © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]