Dodelijke rattenziekte opgedoken

Foto: © Shutterstock

Advertentie

In Berlare testte een hond positief op leptospirose, een infectieziekte beter bekend als de “rattenziekte”. Een dierenarts merkte de ziekte op tijdens de behandeling van een hond met griepsymptomen. Toen de hond niet reageerde op de medicatie rook de dierenarts onraad. Hij verwittigde de gemeente die vervolgens onderzoek liet uitvoeren door de UGent. Daar werd de rattenziekte vastgesteld. De hond zelf heeft het spijtig genoeg niet overleefd. Het risicogebied in Berlare werd onmiddellijk in kaart gebracht. Het gaat om de omgeving rond de Turfputstraat, Sluis, Kruyenberg en rond de Kasteeldreef. In die regio stierven er al enkele honden. De oorzaak daarvan is niet bekend, maar er bestaan vermoedens dat ze aan de rattenziekte overleden.

Ook gevaarlijk voor mensen
Leptospirose wordt overgedragen door een bacterie. Omdat ratten deze bacterie kunnen verspreiden via hun urine, wordt deze ziekte vaak “de rattenziekte” genoemd. Maar besmette honden kunnen evengoed de bacterie overdragen op soortgenoten en op hun baasje(s). Honden kunnen leptospirose onder andere oplopen door in besmet water te zwemmen.

Advertentie

Jaarlijkse vaccinatie
Er bestaan verschillende varianten van leptospirose. Het is mogelijk om je hond tegen enkele varianten te laten vaccineren. Er bestaat echter nog geen vaccin dat bescherming biedt tegen alle varianten van de rattenziekte.
Opgelet: de inenting tegen de rattenziekte dient jaarlijks te worden herhaald.

Tekst: Lisa De Schrijver

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]