Duits wetsvoorstel doet haren van teckelliefhebbers overeind staan

Teckel
Komt de teckel binnenkort misschien onder vuur te staan in zijn land van oorsprong? Een nieuw Duits wetsontwerp viseert immers onder andere honden met “skeletafwijkingen”. Het Ministerie van Landbouw en Dierenwelzijn probeert de gemoederen te bedaren en verzekert dat het er niet op uit is om het geliefde “worstenhondje” te verbieden.
De Duitse minister van Landbouw en Dierenwelzijn stelde in februari een herziening van de Duitse dierenwelzijnswet voor. In het nieuwe wetsontwerp, dat momenteel in behandeling is, wordt er streng opgetreden tegen het zogenaamde “folterfokken”: het kweken van dieren met ongezonde eigenschappen. Het wetsvoorstel somt een aantal symptomen op die niet gereproduceerd mogen worden zoals haarloosheid, een verminderde levensverwachting, skeletafwijkingen en misvormingen van het gebit. Met zijn korte pootjes en lange rug dreigt de teckel onder het criteria “skeletafwijkingen” te vallen.

Voor interpretatie vatbaar
Het Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH), de Duitse kennelclub, vindt het fokverbod een stap te ver. ‘Veel voorstellen in het wetsontwerp zijn zinvol, zoals bijvoorbeeld de regulering van de onlinehandel in dieren en het ondernemen van actie tegen de illegale puppyhandel’, laat het VDH weten op zijn website. ‘Maar er worden ook afwijkingen vermeld die kunnen leiden tot een algemeen fokverbod voor verschillende hondenrassen. De criteria laten te veel ruimte voor interpretatie.’ Zo meent de VDH dat het verbod om honden te fokken met “afwijkingen van het skeletstelsel geïnterpreteerd kan worden als een fokverbod voor elk hondenras dat qua formaat significant afwijkt van de wolf. Ook bijvoorbeeld de Duitse herdershond zou een fokverbod kunnen riskeren door zijn kortere levensverwachting in vergelijking met andere hondenrassen.
Het VDH is nu een onlinepetitie gestart om het wetsvoorstel aan te passen om “onjuiste of overdreven interpretaties” te voorkomen. Al meer dan 18.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Folterfokken tegengaan
Het Duitse ministerie van Landbouw en Dierenwelzijn ontkent dat het nieuwe wetsontwerp een verbod op bepaalde hondenrassen zoals de teckel viseert. ‘Met de hervorming beogen we een verbod op het folterfokken’, zei een woordvoerder aan CNN. ‘We willen dieren consequent beschermen tegen pijn en lijden en schade.’ Het ministerie voegde eraan toe dat details over de nieuwe regelgeving nog ter discussie staan.

Bron: CNN, Sky News
Foto: Hondenfotograaf.be

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]