Eerste hulp bij vuile hondgevallen

WAAROM HONDEN ZO GRAAG IN VIEZIGHEID ROLLEN

Advertentie

Onze viervoeters zijn gracieuze dieren. Een hond die met een sierlijke tred over een grastapijt galoppeert, is werkelijk een streling voor het oog! Bovendien ondersteunen honden ons al eeuwenlang in het dagelijkse leven. Denk maar aan jachthonden die ons een lap vlees op ons bord bezorgden, waakhonden die het erf beschermden tegen indringers en herdershonden die het vee in bedwang hielden. Ook vandaag nog blijven honden trouw aan onze zijde staan. Assistentiehonden vervangen voeten, armen, ogen en oren van hun baasjes en zelfs gewone huishonden staan altijd paraat voor ons: ze presteren op het trainingsveld van de hondenclub, spelen in de tuin met de kinderen en bieden ons onvoorwaardelijke affectie wanneer ze hun kop op onze schoot leggen. De loyaliteit van honden is bewonderenswaardig en ze vragen er niet eens wat voor in ruil! Het is verwonderlijk dat honden nog niet op hetzelfde voetstuk als paarden worden geplaatst. Honden zouden gerust ook een edel dier mogen worden genoemd. Een dier met benen, een hoofd en een mond, in plaats van poten, een kop en een muil. Misschien grijpen honden vandaag nog steeds naast de titel van “edel dier” omdat ze er enkele wansmakelijke gewoonten op nahouden… Op nummer één in het lijstje met smerige gewoonten, staat het rollen in viezigheid: in modder, uitwerpselen, kadavers en vuilnis. Maar, waarom vinden onze viervoeters dat nu net zo leuk?

vuile-hond2Herkenbaar scenario?
Als je met een hond samenleeft, klinkt volgend scenario je wellicht bekend in de oren: je geniet van een heerlijke herfstwandeling en neemt de prachtige kleuren van het bladerentapijt helemaal in je op, terwijl enkele verdwaalde blaadjes zachtjes dansen in de wind. Je hond, Max, loopt netjes naast je. Wat een mooie dag! Plots wordt het serene tafereeltje onderbroken door Max die als een pijl uit een boog wegspurt. Iets verderop neemt hij abrupt een duikvlucht met z’n kop richting grond. Vervolgens rolt hij op z’n rug heen en weer over de verse herfstblaadjes die de bodem bedekken. Kronkelend lijkt hij wel een ingewikkelde breakdancechoreografie uit te voeren. Op zijn gezicht verschijnt een gelukzalige grimas. Max staat terug recht, schudt zich uit en alsof er niets gebeurd is, komt hij met een schaapachtige blik op een sukkeldrafje terug naar je toe gelopen. Jij glimlacht en denkt goedgelovig: ach mijn trouwe kameraad komt me nog eens hallo zeggen! Maar zodra hij dichterbij komt, trek je je neusvleugels op. De kleine spiertjes rondom je mond trekken samen en je glimlach maakt plaats voor een wrange blik. Vol afgrijzen besef je wat er gaande is. Max is niet zomaar wat gaan rollen omdat hij jeuk had aan zijn rug. Hij heeft zijn lichaam helemaal ingesmeerd met een verse hondendrol! Wat bezielt hem toch, denk je. Hij ruikt zo verschrikkelijk! Althans, voor jou. Voor Max is hetgene waar hij net in heeft gerold dé vangst van de dag. Hij vindt het zo lekker ruiken, dat hij de geur mee naar huis wil nemen en aangezien hij geen handtas heeft, moet hij het maar op zijn lichaam meedragen als zijn nieuwe eau de cologne.

vuile hondSmaken verschillen
Ach, des goûts et des couleurs on ne discute pas, zeker? Zoals je al hebt gemerkt, hebben jij en je hond een ander idee over wat lekker ruikt. Wij houden van de geur van een fruitige shampoo, van een versgebakken taart en van het frisse lentegras op een regenachtige dag. Onze honden zijn eerder fan van vuilnis, kadavers en uitwerpselen. En dat heeft allemaal te maken met hun sterk ontwikkelde reukorgaan. Het reukvermogen van een hond domineert zijn brein net zo sterk als het zichtvermogen de overmacht heeft in onze grijze massa. De capaciteit van een hond om geuren van elkaar te onderscheiden, is minstens een miljoen keer groter dan bij ons. Bovendien kunnen honden ook gemakkelijk onderliggende geuren detecteren. Als jij een sterk geurende deodorant onder een bezwete oksel zou spuiten, zou je misschien het zweet niet meer kunnen ruiken. Maar een hond ruikt dat nog steeds, en tegelijkertijd detecteert hij ook nog eens tientallen andere geuren op de achtergrond. Die sterk ontwikkelde neus is hetgene wat ervoor zorgt dat je hond verlangt naar sterk geurende zaken. Laat dat nu helaas net zaken zijn waarvan wij vinden dat ze ongelofelijk stinken, zoals rottend vuilnis  en hondenpoep.

Verschillende verklaringen

Dat honden houden van scherpe geurtjes verklaart dat niet helemaal waarom ze zo graag in viezigheid rollen. Gedragswetenschappers zijn het nog oneens eens over de reden waarom honden daar zoveel plezier mee beleven. Er bestaan een heleboel theorieën:

Voedselbron aanduiden
Eén gangbare stelling beweert dat het om instinctief gedrag gaat, een overblijfsel van de wilde voorouders van onze honden. Wanneer wolven iets vinden wat eetbaar is, zouden ze erin gaan rollen om op die manier aan de roedel te laten weten dat ze ergens nabij voedsel hebben gevonden. Wolven en wilde honden zijn aaseters. Ze eten kadavers en ander rottend materiaal waar menig dier z’n neus voor zou optrekken. Toch verklaart deze theorie enkel maar waarom honden in kadavers zouden rollen en niet waarom ze zichzelf zo graag in ontlasting wentelen.

Markeren
Een andere theorie stelt dat honden zo graag in smerige zaken rollen om het hoopje wat-het-ook-is te markeren met hun eigen geur en dus helemaal niet de bedoeling hebben om de vieze geur mee te nemen. Met andere woorden: ze laten hun business card achter op een kadaver. Rolt de hond echter over een andere hondendrol, dan wil hij gewoon de geur van een concurrent overmeesteren.

Het is gewoon leuk
Sommige honden vinden het gewoon ongelofelijk leuk om zich in stinkende zaakjes te wentelen en iets wat je leuk vindt, doe je ook vaak.

Camouflage
Nog een mogelijke verklaring waarom honden in kadavers of uitwerpselen rollen, is om zichzelf te camoufleren tijdens de jacht. Een instinctief overblijfsel van een tijd waarin honden nog niet twee keren per dag een volle pot hondenbrokken voorgeschoteld kregen, maar zelf op pad moesten om hun maaltijd te strikken. Met “camoufleren” bedoelen we niet dat je hond z’n pels een ander kleurtje wil geven, maar wel dat hij zijn eigen geur probeert te verbergen om niet te worden opgemerkt door de prooi die hij aan het bespieden is. Prooidieren, zoals herten bijvoorbeeld, hebben een sterk ontwikkeld reukorgaan en ruiken roofdieren al vanop kilometers afstand. Door in uitwerpselen of kadavers van andere planteneters te rollen, probeert de hond zich dan voor te doen als een onschuldige vegetariër, zodat hij ongemerkt een kudde grazers kan benaderen en meer kans maakte op een succesvolle jacht.

Bijkletsen met de roedel
Soms zouden honden ook gaan rollen om hun avonturen met de rest van de roedel te delen. Zo willen ze aan hun maten laten weten waar ze zijn geweest en wat ze allemaal hebben meegemaakt. Het is hun manier van te zeggen: ‘Hey, ruik eens waar ik ben geweest!’

Verveling
Een laatste mogelijke verklaring is dat honden zouden rollen in viezigheid omdat ze zich vervelen. Ze proberen er de tijd mee te doden of aandacht te trekken. Negatieve aandacht wordt soms meer op prijs gesteld dan helemaal géén aandacht…

Advertentie

vuile hondHoe voorkomen?
Het is belangrijk om te beseffen dat rollen in vieze zaakjes meestal instinctief gedrag is en het dus niet volledig onder de controle van onze honden valt. Ze voelen een onweerstaanbare drang om te rollen en doen het heus niet om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Hier zijn enkele tips om rollen in viezigheid te ontmoedigen:

  • Ruim hondenpoep of andere uitwerpselen in je tuin onmiddellijk op.
  •  Houd dan je hond aan de leiband.
  • Indien je vermoed dat verveling de oorzaak is, probeer het leven van je hond dan wat leuker te maken met voldoende beweging, speelgoedjes, spelletjes en uitdagingen.
  • Tot slot: investeer in een goede shampoo!

vuile-hond3Wat als je hond in vuiligheid heeft gerold?
SOS noodsituatie!
Als je hond in viezigheid heeft gerold, wil jij hem natuurlijk zo snel mogelijk wassen, maar dat is niet altijd en overal mogelijk. En laat je hond nu net die momenten uitkiezen waarop je hem onmogelijk in bad kan stoppen:

  • tijdens het kamperen (kan je je al inbeelden welke blik de andere campinggasten je zullen geven wanneer je met een stinkende hond het sanitaire blok komt binnengewandeld?)
  • op een hondenshow, net voordat je hond de ring in moet
  • tijdens een daguitstap (Hondenpoep op de achterbank? No way!)
  • vlak voor er bezoek over de vloer komt (een hond wassen én drogen? Daar ben je minstens een half uur mee kwijt!)

In zulke gevallen kan de moed je in de schoenen zinken. Gelukkig bestaat er een handig middeltje om paniek te voorkomen in zulke noodsituaties: de FRONTLINE PET CARE Reinigingsmousse 2 in 1. Deze reinigingsmousse kan je gebruiken als droogshampoo en heeft een dubbele werking: als shampoo én als conditioner. Je kan er je hond mee wassen zonder er water aan te pas komt. Het volstaat om de mousse te verdelen over je handpalm en de vacht van je hond er grondig mee in te smeren. Nadien de hond afdrogen of uitborstelen en klaar! Weg geurtjes, hallo propere hond! In een mum van tijd kan je lieveling weer mee in de wagen, in de showring of op bezoek!

shampoos Merial FrontlineHet grondigere werk
Heb je toch voldoende tijd en middelen voorhanden om je hond  grondig te wassen, dan kan je opteren voor één van de shampoos van FRONTLINE PET CARE. In het gloednieuwe productengamma vind je zeker en vast de geschikte shampoo voor jouw viervoeter!

 

 

 

 

 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]