Gezichtsuitdrukking van kortsnuitige honden vaak verkeerd geïnterpreteerd

kortsnuitige honden

Bij honden met een platte snuit wordt de gelaatsexpressie vaak fout geïnterpreteerd wanneer ze iets niet prettig vinden. Dat blijkt uit een nieuwe studie die werd gepubliceerd in Elsevier’s Applied Animal Behaviour Science.

Advertentie
Advertentie
Wetenschappers van de Tsjechische Universiteit voor Levenswetenschappen in Praag en de Loránd-universiteit in Hongarije vroegen aan 350 deelnemers om videobeelden van het gedrag van 23 honden te beoordelen. Het ging om Bostonterriërs, een zogenaamd brachycefaal of kortsnuitig hondenras dat een beetje op een Franse buldog lijkt, en om jackrussellterriërs, honden met een normale snuitlengte. Op de videobeelden zagen de deelnemers hoe alle honden reageerden op twee “positieve scenario’s” en twee “negatieve scenario’s”. In het ene positieve scenario werd de hond bij zijn naam geroepen, in het andere werd hij uitgenodigd om met een tennisbal te spelen. In het eerste negatieve scenario verliet het baasje van de hond de ruimte, tijdens het tweede negatieve scenario werd de hond op een bedreigende manier benaderd door een onbekend persoon.
Negatieve emoties moeilijk herkenbaar
In het algemeen waren de deelnemers succesvol om de gezichtsuitdrukkingen van de Bostonterriërs te interpreteren wanneer de context “positief” was, maar worstelden ze met het ontcijferen van “negatieve” lichaamstaal. Die negatieve signalen werden beter herkend bij de jackrussells. ‘Bij honden met een platte snuit zijn de gezichtsuitdrukkingen moeilijker om te lezen dan bij honden met een normale snuit’, zegt Petra Eretová, hoofdauteur van het onderzoek, in een samenvatting van de bevindingen. ‘Met ons onderzoek ontdekten we dat Bostonterriërs vaak verkeerd worden begrepen wanneer ze negatieve emoties uiten. Mensen denken vaak dat een Bostonterriër blij is, zelfs wanneer het dier in werkelijkheid bang of angstig is.’
Gevolgen voor het welzijn
Ondanks hun slechte reputatie op het vlak van gezondheid, zijn brachycefale hondenrassen in trek. Zo was bijvoorbeeld de Franse buldog in 2022 volgens cijfers van de American Kennel Club het populairste hondenras in de Verenigde Staten. Ook in ons land stond de Franse buldog in de top tien met meest geregistreerde nieuwe honden in 2022.
Naast ademhalingsproblemen kan het onvermogen om gezichtsuitdrukkingen te vormen mogelijk ook een impact hebben op het welzijn van kortsnuitige honden. Maar er is nog meer onderzoek nodig om deze studie te bekrachtigen en om na te gaan hoe mensen de gezichtsuitdrukkingen van brachycefale honden precies interpreteren.
Foto: © Shutterstock

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]