Groot-Brittannië: Pups mogen enkel nog verkocht worden in aanwezigheid van moeder

puppy

Foto: Shutterstock

Advertentie

Om broodfokkers en “puppyfabrieken” een hak te zetten, komt de Britse premier Theresa May met een interessant wetsvoorstel op de proppen. Ze wil de verkoop van pups waarbij de moeder niet aanwezig is bannen.

Binnenkort mogen pups in Groot-Brittannië enkel nog verkocht worden als hun moeder aanwezig is. Althans, als het van Theresa May afhangt. Zo wil ze de handel van gewetenloze fokkers en hondenhandelaars – die pups houden of transporteren in erbarmelijke omstandigheden – aan banden leggen.

Dat ze deze nieuwe wetgeving wil lanceren, hoeft niet te verbazen. De Britse premier groeide op in het gezelschap van twee honden, Tassel en Lucky, en is een grote hondenfan.

Als de maatregel van May er komt, worden Britse fokkers verplicht om hun pups in aanwezigheid van hun moeder te verkopen aan potentiële puppykopers. Op die manier hoopt de premier komaf te maken met de online verkoop van pups.

Tegenwoordig “bestellen” vele mensen online een pup nog voor ze het diertje ooit in levende lijve hebben gezien. Laat staan dat ze weten in welke (beroerde) omstandigheden de pups opgroeien en hoe de ouderdieren leven. Zulke puppy’s zijn meestal afkomstig van broodfokkers of het resultaat van illegale puppytransporten. Achter de foto’s van deze “schattige pups” die je in enkele muisklikken online kan bestellen, gaat helaas veel dierenleed schuil.

Advertentie

Enkel erkende fokkers zouden nog online kunnen adverteren in Groot-Brittannië, op voorwaarde dat ze hun erkenningsnummer, het geboorteland van de pups en de verblijfplaats van de dieren in hun advertentie vermelden. Dieren die ze niet zelf hebben gefokt zullen ze niet langer mogen verkopen.

Onze huisadvocaat Anthony Godfroid, die al jarenlang de strijd tegen broodfok en de import van oostblokpuppy’s aangaat, is opgetogen met het voorstel van Theresa May. ‘Het is duidelijk dat May hiermee de Oost-Europese import viseert en dat is een goede zaak’, zegt de advocaat. ‘Een recent onderzoek van journaliste Annick Hus voor Apache toont aan dat 30% van de Slowaakse pups die in Belgische dierenwinkels werden verkocht ziek of zelfs overleden zijn. Het is dus niet meer dan normaal dat wetgevers – in welk land dan ook – optreden tegen de verkoop van deze zieke importpuppy’s. Ik vind het een fantastisch initiatief.’

Maar niet iedereen reageert laaiend enthousiast. Verschillende critici van over het kanaal beweren dat de opvolging van zulke wetgeving moeilijk zal zijn. Immers, wie gaat controleren of de moederhond wel degelijk aanwezig is bij iedere fokker?

‘Er bestaat altijd een risico dat fokkers de regels gaan ontwijken of omzeilen’, zegt Godfroid We weten ook allemaal dat je in de buurt van een school niet sneller dan 30 kilometer per uur mag rijden, maar niet iedereen leeft dat na. De maatregel van May erkent tenminste dat er een probleem is en Groot-Brittannië probeert er tenminste iets aan te doen. Hopelijk volgt Vlaanderen snel!’

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]