Groot onderzoek onthult welke hondenrassen het langst leven

Hondenrassen

Kleine honden met een lange snuit leven het langst. Dat blijkt uit een studie waarbij de gegevens van 580.000 honden werden geanalyseerd.

Advertentie

De grootte, de snuitlengte en het geslacht spelen een belangrijke rol in de gemiddelde levensverwachting van een hond. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports op Nature.com. Onderzoeker Kirsten McMillan en haar collaga’s analyseerden hiervoor de gegevens van 584.734 honden (waarvan 284.734 intussen overleden zijn) uit Groot-Brittanië van 155 verschillende hondenrassen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat honden met lange neuzen langer leven dan viervoeters met een korte snuit. Platsnuitige honden, zoals de Franse buldog, hebben geen al te beste reputatie op vlak van gezondheid. Zo kunnen ze last hebben van ademhalingsproblemen. Mogelijk verklaart dit hun kortere levensverwachting. Het onderzoek wijst ook uit dat teven een iets hogerelevensverwachting hebben; ze worden gemiddeld 12,7 jaar, terwijl reuen gemiddeld 12,4 jaar worden.

Raszuivere honden leven langer
 Toen de onderzoekers de honden op basis van hun formaat en neuslengte indeelden in categorieën, ontdekten ze dat kleine honden met een lange neus, ongeacht het geslacht, het langst leven: gemiddeld 13,3 jaar. Middelgrote honden met een korte snuit sterven het jongst: reutjes gemiddeld op 9,1 jaar en teven op 9,6 jaar.

Advertentie

Onder de langst levende rassen vinden we onder andere de Lancashire heeler (15,4 jaar), de shiba inu (14,6 jaar) en het schipperke (14,2 jaar). De minst lang levende rassen zijn onder andere de presa canario (7,7 jaar), de cane corso (8,1 jaar), de sint-bernard (9,3 jaar) en de Franse buldog (9,8 jaar).
Een verrassende bevinding van de studie is dat raszuivere honden een hogere levensverwachting hebben dan kruisingen: 12,7 jaar in vergelijking met 12 jaar. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de studie geen onderscheid maakt tussen “random kruisingen” en “bewuste kruisingen”. Dat laatste zijn de zogenaamde <I>designer dogs<I>, zoals de goldendoodle, de cockapoo of de maltipoo.

Top tien langst levende hondenrassen (in gemiddelde levensverwachting):

  1. Lancashire heeler: 15,4 jaar
  2. Tibetaanse spaniël: 15,2 jaar
  3. Bolognezer: 14,9 jaar
  4. Shiba inu: 14,6 jaar
  5. Havanezer: 14,5 jaar
  6. Vlinderhondje: 14,5 jaar
  7. Border terriër: 14,2 jaar
  8. Coton de Tulear: 14,2 jaar
  9. Lakeland terriër: 14,2 jaar
  10. Schipperke: 14,2 jaar

Foto: © Shutterstock
Bronnen: CNN, Scientific Reports, New Scientist

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]