Grote honden die te jong worden gecastreerd riskeren gewrichtsproblemen

© Shutterstock

Wetenschappers van de universiteit van Californië – Davis deden onderzoek naar het verband tussen gewicht, castratie en gewrichtsproblemen. Daarvoor analyseerden ze data afkomstig van hun universitaire dierenkliniek van de afgelopen 15 jaar. Meer bepaald: van duizenden kruisingen. Wat bleek? Kruisingen – zowel reuen als teven – die op volwassen leeftijd meer dan 18 kilogram wegen, maken meer kans op gewrichtsproblemen wanneer ze jong werden gecastreerd. Bij lichtere kruisingen die vroeg worden gecastreerd werd geen verhoogd risico vastgesteld. Tijdens de studie werd gekeken naar veelvoorkomende gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en gescheurde kruisbanden. Bij intacte teven van 18 kilogram of meer bedraagt het risico op gewrichtsproblemen 4%, als ze voor de leeftijd van een jaar worden gecastreerd stijgt dat risico tot 10 à 12 procent. 

Advertentie


De relevantie van deze studie? Kruisingen zijn vooral terug te vinden in dierenasielen. Maar adoptiehonden worden bijna altijd gecastreerd vooraleer ze bij een gezin worden geplaatst. De onderzoekers pleiten ervoor dat dierenasielen hun castratiebeleid herzien en rekening houden met het gewicht dat een pup op volwassen leeftijd zal bereiken. Natuurlijk is dat niet makkelijk om te voorspellen, zeker wanneer de ouders niet gekend zijn.. Uit een eerder onderzoek van dezelfde universiteit bleek al dat gezondheidsrisico’s gekoppeld aan de castratieleeftijd erg variëren naargelang het ras.

Advertentie

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]