Grote honden lopen meer risico op botkanker

botkanker hond

Een nieuwe studie van de Royal Veterinary College heeft in kaart gebracht bij welke hondenrassen osteosarcomen het meest voorkomen en wat de risicofactoren van de ziekte zijn.

Advertentie

Een osteosarcoom is een vorm van botkanker. Het is een kwaadaardige tumor van een bot. De symptomen zijn kreupelheid en zwelling van het bot of zacht weefsel, wat zeer pijnlijk kan zijn. Een nieuwe studie van de Royal Veterinary College bracht in kaart bij welke hondenrassen deze tumoren het vaakst voorkomen en wat de risicofactoren zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat een osteosarcoom veel vaker voorkomt bij grote hondenrassen dan bij kruisingen. De deerhound bijvoorbeeld, een reuzengroot, Schots hondenras, heeft 118 keer meer kans op deze vorm van botkanker in vergelijking met kruisingen. Leonbergers hebben 56 keer meer kans, Duitse doggen 34 keer meer en rottweilers 27 keer meer.

Andere risicofactoren zijn onder andere de leeftijd, het gewicht en de vorm van de schedel. De gemiddelde leeftijd waarop een hond de ziekte krijgt is 9,6 jaar en het gemiddelde gewicht van honden met een osteosarcoom is 33 kilogram. Honden met een lange schedel maken meer kans op bottumoren dan exemplaren met een korte of middellange snuit.

Advertentie

De studie gebeurde op basis van de medische dossiers van 905.552 honden uit het Verenigd Koninkrijk. Het is het grootste onderzoek naar botkanker bij honden op basis van veterinaire data tot nu toe.

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]