Grote Zwitserse sennenhond

Bestel hier het nummer over de Grote Zwitserse sennenhond

Advertentie

“Zelfstandigheid zit ingebakken in zijn DNA”

Power uit de Alpen

Met zijn majestueuze looks en bijzondere kleuren is de grote Zwitserse sennenhond een opvallende verschijning. Eigenaren worden tijdens het wandelen vaak aangesproken met dezelfde vraag: Wat voor een hond is dit? Een vraag die we hier zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Het eerste wat opvalt aan de grote Zwitserse sennenhond, is zijn formaat. Het is een grote hond. De grootse van de sennenfamilie zelfs. ”Senn” of ”Senner” staat voor “Zwitserse alpenherder” of “zuivelboer”. Ze zijn met vier: de Entlebucher sennenhond, de Appenzeller sennenhond, de Berner sennenhond en de grote Zwitserse sennenhond.

Vermoedelijk is het ras het resultaat van kruisingen tussen inheemse honden en grote molosserachtige honden die de Romeinse legers meebrachten wanneer ze de Alpen binnenvielen. In afgelegen, moeilijk bereikbare bergdorpen ontwikkelden die kruisingen zich verder in alle isolatie. Honderden jaren lang knapten deze berghonden allerlei klusjes op voor de mens: kuddes beschermen, huizen bewaken, vee hoeden, karren voorttrekken. Ze waren supersterk en beschikten over een serieus uithoudingsvermogen. Dat moest ook wel: een kudde vee over een steile helling drijven is fysiek zware arbeid. Om nog maar te zwijgen over de karren met zuivel en vlees die de sennenhond over bergpaden naar de markt trokken. Indertijd werd deze hond vaak “het paard van de arme man” genoemd. Hij was een echte werker in hart en nieren. Deze boerderijhond was erg populair, tot aan het einde van de 19de eeuw. Stilaan werden zijn taken overgenomen door machines en andere hondenrassen en zijn voortbestaan kwam in het gedrang. Gelukkig werd de Zwitserse werkhond “herontdekt”, toen in het begin van de 20ste eeuw verschillende hondenfokkers opnieuw interesse toonden in hun nationale trots. In 1936 werd de grote Zwitserse sennenhond op internationaal niveau erkend als afzonderlijk hondenras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

BEHENDIGE BODYBUILDER

De grote Zwitserse sennenhond is stevig gebouwd. Toch is deze spierbundel behendig genoeg om zich in het uitdagende terrein van de Zwitserse bergen voort te bewegen. Met een schofthoogte tussen 60 en 72 centimeter maakt hij zonder twijfel indruk. Deze Zwitserse reus weegt ongeveer evenveel als zijn baasje, of misschien zelfs nog meer… Zo kan het ras tot 70 kilogram wegen! De combinatie van imposante looks en een diepe, luide blaf is zeer efficiënt om inbrekers en andere ongure figuren uit de buurt te houden.
Waken is een taak die de grote Zwitserse sennenhond op het lijf is geschreven. Niet alleen omdat misdadigers spontaan in hun broek doen wanneer ze onverwachts oog in oog staan met deze reus op poten. Maar ook omdat dit hondenras zeer alert is. Ziet, hoort of ruikt hij iets verdachts, dan zal heel de buurt het geweten hebben! Het spreekt dus voor zich dat deze stevige waakhond géén appartementshondje is.

Advertentie

ZELF BESLISSINGEN NEMEN

Hoe stoer hij ook mag overkomen, de grote Zwitserse sennenhond heeft ook een zacht kantje. Hij is loyaal, lief en aanhankelijk. Tegenwoordig wordt dit voormalige werkpaard vooral als gezinshond gehouden.
Het kan een hele uitdaging zijn om de grote Zwitserse sennenhond op te voeden. De reden? Hij heeft een hoge mate van zelfstandigheid. Tijdens zijn verleden als boerderijhond voerde hij zijn taken meestal in z’n eentje uit: het bijeenhouden van de schapen of koeien, het beschermen van de kudde, het bewaken van zijn erf… allemaal opdrachten waarbij hij zelf beslissingen moest nemen. En die autonomie zit nog steeds ingebakken in zijn DNA. Verwacht dus geen slaafse gehoorzaamheid van deze hond. De grote Zwitserse sennenhond heeft zo zijn eigen idee over de zaken en die eigenschap wordt vaak aanzien voor “koppigheid”.

GROTE VRIENDELIJKE REUS

Voor kinderen is deze grote vriendelijke reus bijzonder lief. Al is hij niet altijd een goede match met de allerkleinsten. In al zijn enthousiasme zou hij hen per ongeluk omver lopen. Met alle tranen van dien. Kan je kroost wel tegen een stootje, dan is de grote Zwitserse sennenhond een prima gezinshond. Maar opgelet wanneer er vriendjes komen spelen: ontstaat er ruzie dan heeft hij de neiging om als een scheidsrechter tussenbeide te komen en het op te nemen voor jouw kind(eren). Nog een voorbeeld waarom toezicht altijd een must is bij honden en kinderen!

 
 

Tekst: Evi Maveau
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
60 – 72 cm

Gewicht
50 – 70    kg

Levensverwachting
8 – 11   jaar

Vachtverzorging
makkelijk

Karakter
zelfstandig, waaks, lief, loyaal

Bewegingsbehoefte
matig

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]