De ene hond graaft al eens een putje terwijl de andere wel een loopgravennetwerk in de tuin lijkt te delven. Maar waarom graven honden zo graag? Hondengedragsdeskundige Judith Fick vertelt er meer over.
Mag jouw hond graven? Veel honden vinden het heel leuk om te graven, om verschillende redenen. Ze doen het bijvoorbeeld om een nest of een fijne ligplaats te maken. Of omdat ze het gewoonweg een leuke bezigheid vinden: het zorgt voor mentale en fysieke stimulatie. Graven kan ook een reactie zijn op stress of verveling: al gravend zal een hond deze negatieve gevoelens proberen te kanaliseren. Sommige honden graven om te ontsnappen, bijvoorbeeld uit de tuin of uit een onaangename situatie. Nog een reden waarom honden graven, is omdat ze iets willen verstoppen of opgraven. Ten slotte zijn er ook honden die een put graven omdat ze jou of een soortgenootje willen imiteren.
Graven om te begraven
Wanneer een hond te veel eten heeft, kan hij de neiging hebben om dingen te verstoppen, te begraven. Zijn voer, zijn kluif, waardevolle dingen die hij graag wil bewaren voor later. Vroeger was dit natuurlijk handig om eten te bewaren en weg te houden van andere dieren. Dit gedrag bestaat nog steeds. Vandaag verstoppen onze honden waardevolle dingen ook weleens in huis (bijvoorbeeld tussen de kussens van de sofa) bij gebrek aan de mogelijkheid om ze daadwerkelijk in het zand te (be)graven. Of ze maken wel de neusbeweging alsof ze iets over hun waardevolle bezit heen “vegen”, maar doen dat dan in de lucht. Dat ziet er gek uit en dat gedrag wordt niet altijd als zodanig begrepen. (Tekst gaat verder onder foto.)
Schatgraven
Sommige honden graven om dingen op te graven. Worteltjes van planten om te eten, maar ook dingen als truffels, als de hond erop getraind is om ze te vinden. Honden hebben een supergoede neus en kunnen dus zelfs dingen onder de grond nog ruiken. Honden die geïnteresseerd zijn in klein wild, kunnen muisjes of mollen opgraven. Rassen als terriërs en teckels, die van origine jagen op klein wild, kunnen deze neiging dus extra hebben. Onlangs was in het nieuws dat een hond in Frankrijk een metalen kist opgroef, met daarin 400.000 euro. Dan is het ineens niet meer zo erg als je hond graag gaten graaft! (Tekst gaat verder onder foto.)
‘Graven kan een manier zijn om stress af te reageren’
Waarom honden graven
Graven kan voor je hond een manier zijn om stress af te reageren. Een drachtige teef kan graven vanuit de drang haar nest voor te bereiden op de komst van een nest pups, een hond kan een gat graven en daar zelf in gaan liggen (omdat de koele aarde prettig aanvoelt). Honden graven soms in hun slaapplek, om een lekker plekje te maken om te liggen. Graven kan een manier zijn om te willen ontsnappen, het is dan logisch dat de hond graaft bij een scheidingswand in de tuin. Graaf jij in de grond, bijvoorbeeld als je aan het tuinieren bent, dan kan dit je hond triggeren om mee te doen en ook te gaan graven. Graven kan daarnaast ook een manier van vermaak zijn voor je hond, een manier om zichzelf bezig te houden. (Tekst gaat verder onder foto.)
‘Je kan je hond leren dat hij enkel op een specifieke plek mag graven’
Kan je het afleren?
Dat kan zeker. Veel mensen willen graag hun honden afleren om te graven in de tuin Een hond snapt van nature niet waar op welke plek hij dat wel of niet mag doen. Hij zal dus net zo fanatiek graven in je eigen achtertuin, als je hem niet leert dat dat niet de bedoeling is. Dat kan je hem dan niet kwalijk nemen. Natuurlijk kan je hem leren waar hij niet mag graven, door zijn gedrag te begrenzen. Je kunt dit graven ook contextgebonden toestaan. Bijvoorbeeld: de hond mag wel graven in het bos of op het strand, maar niet in de eigen tuin. Een hond kan dat uitstekend begrijpen.
Ook kan je, als je de mogelijkheid hebt, een soort zandbak maken voor je hond, in eigen tuin. Je kunt je hond dan leren dat hij mag graven in de tuin, maar alleen op die plek.
Graaft je hond kuilen op een wandelpad in bijvoorbeeld het bos? Gooi deze dan weer goed dicht zodra je verder wandelt. Slechtzienden of mensen die minder goed ter been zijn, kunnen anders gevaarlijk struikelen.
Je hond afleren in de tuin te graven? Lees op hondentaak.nl meer over het begrenzen van je hond.
Tekst en foto’s: Judith Fick
Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en/of de training van je hond. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie en gedragsverbeterende cursussen.