Het belang van vlooien- en tekenpreventie bij je hond en kat

Gastblog door Els Rogiers, Vakdierenarts Kleine Huisdieren bij dierenartsenpraktijk Hulsterheide, Livia Award winner 2014

Advertentie

Vlooien en teken zijn niet alleen irriterende en hinderlijke beestjes. Ze vormen ook een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Onderschat daarom het belang van vlooien-en tekenbestrijding niet.

Vlooien in huis

Vlooien zijn kleine, donkere bloedzuigende insecten met lange achterpoten, net trampolinespringers. Wanneer een vlo op je huisdier terechtkomt, begint ze vrij snel met bloed te zuigen. Zo’n 24 tot 36 uur later begint ze eieren te leggen, ongeveer 50 per dag. De vlooien, die slechts vijf procent van de populatie uitmaken, blijven hardnekkig vasthouden aan hun gastheer of -vrouw. De vlooieneieren, -larven en -poppen, die de 95 procent voor hun rekening nemen, verspreiden zich over het hele huis. Terwijl je hond of kat rondloopt, vallen de vlooieneieren op de grond, in de zetel, in bed…. Ze palmen het hele huis in. Daarom is het belangrijk om tijdig in te grijpen, zodat de kans op een echte vlooienplaag afneemt. Bij een heuse plaag kunnen ook baasjes enkele flinke vlooienbeten krijgen ter hoogte van onderarmen en -benen. Ze zijn te vergelijken met muggenbeten, maar jeuken intenser.

Symptomen en gevaren

De beten van vlooien veroorzaken vooral hardnekkige jeuk bij huisdieren. Er zijn honden en katten met een vlooienallergie, wat betekent dat ze allergisch reageren op het speeksel van de vlo. Zij ervaren heel erge jeuk en krijgen vervolgens huidontstekingen, vooral ter hoogte van het laatste deel van de rug.

Naast hevige jeuk en irritaties kunnen vlooien ook infecties overdragen, zoals de lintworm bij hond en kat en de kattenkrabziekte bij de mens. Vergeet vooral niet dat vlooien het hele jaar door voorkomen, dus ook in de winter. De belangrijkste reden hiervoor is dat de cyclus van de vlo perfect in onze woningen kan doorgaan, want daar is het lekker warm. En als je weet dat een vlo in haar leven maar liefst 2.500 eieren kan leggen, is enige preventie geen overbodige luxe.

Advertentie

Het belang van tekenbestrijding

Ook teken zijn een gevaar voor mens als dier. Ze houden zich niet alleen schuil in de vrije natuur. Ook parken en hoog gras behoren tot hun habitat. Deze kleine, spinachtige parasieten hechten zich vast aan viervoeters, die in het lange gras of de struiken passeren. Een bloedzuigende teek kan niet alleen veel jeuk en irritatie veroorzaken. Ook ontstekingen komen vrij vaak voor. Maar het grootste risico blijven de ziekteverwekkers die teken verspreiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de ziekte van Lyme (gekend als tekenziekte) of babesiose (tekenkoorts, komt minder frequent voor in België). De tekenziekte kan pas overgedragen worden wanneer de teek langer dan 24 uur op de mens of het huisdier aanwezig is. Daarom is het belangrijk om de teek snel te verwijderen, om een besmetting te voorkomen. Lang niet ieder contact met een besmette teek leidt tot een infectie en niet elke infectie leidt tot een ernstige ziekte. Toch is het belangrijk om deze kleine parasiet in de gaten te houden en zo snel mogelijk te verwijderen.

Els Rogiers
Els Rogiers

Besluit

Het is overduidelijk dat vlooien-en tekenpreventie van zeer groot belang is, zowel voor de gezondheid van mens en dier. Hoe je die preventie het beste aanpakt, lees je in de volgende blogpost.

 

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]