Hoe bescherm je jouw hond op koude, winterse dagen?

Rob Englaar

Foto: Rob Engelaar

Advertentie

Samen spelen met je hond in de sneeuw, lange wandelingen maken in het prachtige witte landschap,.. Elke hondeneigenaar kijkt wel uit naar deze dagen in de wintermaanden. Toch zijn er een aantal zaken waar we niet meteen bij stilstaan als we vol enthousiasme met onze hond naar buiten gaan.

Strooizout

Strooizout gaat de zolen irriteren als het er te lang op blijft zitten, sommige honden zullen er ook aan gaan likken. Dit (strooi)zout is namelijk giftig voor honden, dit kan al ernstige gevolgen hebben van zodra er 1 gram per kilo lichaamsgewicht opgenomen wordt. Het beste wat we kunnen doen is dus na de wandeling de pootjes van je viervoeter eens wassen met lauw water zodat alle zoutresten weggespoeld zijn.

Sneeuw

Het voortdurend rondlopen in de sneeuw met de blote kussentjes kan na een tijdje ook een vervelend gevoel veroorzaken. Stel je maar eens voor dat we als mens uren op onze blote voeten door de sneeuw zouden lopen… Je kan je hond beschermen door neutrale vaseline of uiercrème aan de zolen te smeren. Er bestaan ook een soort schoentjes die je over de poten kan doen, maar niet elke hond verdraagt dit. De sneeuw gaat zorgen voor gigantische ijsballetjes die vastklitten in hun haren en tussen hun pootjes ook hiervoor kan vaseline of uiercrème nuttig zijn.

Jas

Advertentie

Sommige hondenrassen kunnen nu eenmaal zeer slecht tegen de koude, denk maar aan een windhond bijvoorbeeld, deze kan je best een jas of dekentje aandoen als ze buiten komen in dit weer. Heeft u een Siberische Husky, dan is zo een jasje natuurlijk compleet overbodig.

Schuilplek

Zit je hond overdag alleen buiten, zorg er dan voor dat hij een droge, windvrije schuilplaats heeft. Als het echt koud is kan het fijn zijn om er een dekentje of een bedje van stro in te leggen.

 

Dit is een gastbijdrage van Iris Malfliet, laatstejaars student dierenzorg aan de Hogeschool Gent

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]