Hond adopteren zou symptomen van depressie helpen bestrijden

© Shutterstock
Dat een hond je gelukkiger kan maken weten we allemaal, maar nieuw onderzoek onthult dat je viervoeter meer effect heeft op je geestelijke gezondheid dan je zelf zou denken. Volgens een studie gepubliceerd in het maandelijks medisch tijdschrift Journal of Psychiatric Researchkan het adopteren van een huisdier steun bieden aan mensen met een depressie waarvan de toestand niet verbetert, en die bovendien niet gemakkelijk met antidepressiva of psychotherapie kunnen worden behandeld. Twee Portugese onderzoekers rekruteerden 80 deelnemers die lijden aan zo’n behandelingsresistente depressieve stoornis. Zij ontdekten dat het adopteren van een huisdier de effecten van antidepressiva versterkten. 

Advertentie

Jorge Mota Pereira en Daniela Fonte, van de Clínica Médico-Psiquiátrica, nodigden alle deelnemers uit om een huisdier te adopteren in kader van het onderzoek. 33 waren bereid dat te doen, waarbij 20 deelnemers voor een hond kozen en 7 voor een kat. Vervolgens werden hun depressiviteitssymptomen geëvalueerd gedurende een periode van 12 weken.

Conclusie van het onderzoek was dat meer dan een derde van de groep die huisdieren had geadopteerd hun scores op deHamiliton Depression Rating Scale en de Global Assessment of Functioning Scalehadden verbeterd tot het punt waarop hun symptomen nog enkel als mild konden worden beschouwd. De onderzoekers concluderen dus dat de resultaten aantonen dat huisdieren een “effectief hulpmiddel” zijn bij de behandeling van een depressie. Zij die zorg droegen voor een huisdier ontwikkelden een sterk gevoel van affiniteit en vriendschap, dat op zijn buurt hun geestelijke gezondheid verbeterde. 

Advertentie

Er komt echter wel kritiek op het onderzoek. Zo wijst schrijver Christian Jarrett erop dat de studie afhankelijk was van verschillende factoren. Zoals de bereidheid van de persoon om een huisdier te adopteren, de persoonlijkheid of de sociale omstandigheden van de adoptanten. 

Tekst: Lisa De Schrijver

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]