Honden kennen gemiddeld 89 woorden en zinnen

Sommigen houden het bij korte woorden, anderen vertellen heel hun levensverhaal aan hun hond. Maar een ding houdt ons allemaal bezig: snapt onze hond eigenlijk wel een snars van wat we zeggen? Ja en nee, zo blijkt.

Advertentie

Onderzoekers van de Canadese Dalhousie University bestudeerden 165 honden om na te gaan hoe groot hun woordenschat is. Wat bleek? De ene viervoeter reageerde op 215 woorden terwijl de andere er met moeite 15 kon herkennen. De honden die deelnamen aan de studie begrijpen gemiddeld 89 woorden, evenveel als een kind van 18 maanden oud.
Dat we een hond makkelijk dingen kunnen aanleren, schrijven de wetenschappers toe aan de nauwe relatie die deze diersoort met de mens heeft. De studie concludeert dat honden zeer goed reageren op commando’s, in tegenstelling tot op woorden die refereren naar objecten. Zo reageerden bijna alle honden op hun eigen naam en op basiscommando’s zoals: “zit”, “af” of “liggen”, “blijf”, “nee” en “ok”. Ook begonnen de meeste honden te kwispelen bij zinnen als: “flinke jongen” of “flinke meid”.  

Slechts een minderheid van de honden reageerde ook op complexere commando’s zoals: “fluister” (zachtjes blaffen) of “luid” (luid blaffen).  De onderzoekers publiceerden een lijst met woorden en zinnetjes die de meeste honden begrijpen. Naast klassiekers zoals “park”, “kat” en “water” haalden ook enkele verrassende woorden de lijst, zoals “stofzuigerzuiger” en “pindakaas”. 

Advertentie

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]