hond verhelpt stress bij kinderen

Honden verhelpen stress bij kinderen

Kinderen die samenleven met een hond zouden minder stress hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Florida.

Het is al langer bekend dat het aaien van een hond een positieve invloed heeft op ons stressgehalte. Wetenschappers aan de Universiteit van Florida wilden testen of deze stelling ook van toepassing is op kinderen. Honderd leerlingen tussen de 7 en 12 jaar moesten een spreekbeurt geven en wiskundeoefeningen oplossen: twee stresserende opdrachten. Tijdens de oefeningen kregen ze gezelschap van hun ouders, hond of ze moesten de test helemaal alleen uitvoeren. De wetenschappers vergeleken daarbij speekselstalen voor en na de oefeningen om te kijken of het stresshormoon cortisol gestegen was. En wat blijkt: kinderen die de opdrachten samen met een hond uitvoerden, waren veel rustiger. Alles hing ook af van hun interactie met de viervoeter: hoe actiever ze met de hond bezig waren, hoe minder stress ze ervaarden.

Advantix

“Therapoten”
Dat honden uitstekende “relaxtherapeuten” zijn, had ook de Britse Universiteit van Westminster begrepen. Therapiehonden Java en Noodle van The TheraPaws Program brachten de studenten een bezoekje tijdens hun examens. De studenten verklaarden dat ze daardoor meer ontspannen waren. Naast het bezoeken van scholen, gaan de honden ook langs in ziekenhuizen, rusthuizen en dagcentra. Gedementeerde personen zouden na een hondenbezoekje minder stress hebben en ook op sociaal vlak zijn er voordelen: de honden maken emoties en herinneringen los.

Foto: Shutterstock

Scroll to Top