“Hondenfluisteren” met AI: Een menselijk spraakmodel om hondengeblaf te ontrafelen?

hond AI

Foto: © Shutterstock 

Advertentie

Heb je je al eens afgevraagd wat je hond je probeert te vertellen met al dat geblaf? Wetenschappers van de Universiteit van Michigan buigen zich over deze vraag en onderzoeken de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) om de geluiden van onze trouwe viervoeters te “vertalen”.

De onderzoekers, die samenwerkten met het Mexicaanse National Institute of Astrophysics, Optics and Electronics (INAOE), gebruikten AI-modellen die oorspronkelijk getraind waren op menselijke spraak om de betekenis van hondengeblaf te ontrafelen. De resultaten zijn verrassend: deze modellen slagen er relatief goed in om nuances in hondengeblaf te detecteren en zo onderscheid te maken tussen speelsheid en agressie in hondengeluiden. De AI kan zelfs informatie over de leeftijd, het ras en het geslacht van de hond afleiden uit het geblaf.

Hertrainen” op hondengeluiden

Spraakmodellen ontwikkeld voor dieren-geluiden bleken tot nu toe niet erg succesvol. Een groot obstakel voor deze modellen is het tekort aan data om zo’n model te trainen. Menselijke spraak is eenvoudig op te nemen, maar het vastleggen van dierlijke geluiden blijkt in de praktijk veel moeilijker: je moet ze opnemen in het wild of toestemming krijgen van huisdierbezitters. Dit gebrek aan data heeft tot nu toe de ontwikkeling van een effectief AI-model dat hondengeluiden kan analyseren, belemmerd. Maar de onderzoekers overwonnen deze uitdaging door een bestaand AI-model, Wav2Vec2, dat oorspronkelijk was getraind op menselijke spraak, aan te passen voor hondengeblaf. Hiervoor gebruikten ze een dataset van hondengeluiden van 74 honden van verschillende rassen, leeftijden en geslachten, opgenomen in diverse contexten.
Deze opnames werden gebruikt om het Wav2Vec2-model te hertrainen op hondengeluiden. Dit bleek een succes: Wav2Vec2 slaagde erin met een nauw-keurigheid van 70 procent hondengeluiden te kunnen classificeren. Daarmee overtrof het de prestaties van andere modellen specifiek voor dierengeluiden. Dit is de eerste keer dat spraakmodellen die getraind zijn op menselijke spraak worden aangepast om dierlijke communicatie te begrijpen. 

Advertentie

Nieuwe perspectieven

Dit onderzoek opent nieuwe perspectieven voor het gebruik van AI om dierlijke communicatie te vertalen. Dat kan nuttig zijn voor biologen en gedragsdeskundigen, en het kan ons een beter inzicht geven in de behoeften van (huis)dieren. Wie weet kunnen we in de toekomst wel met onze hond “praten”!

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]