Saluki

Saluki
Rennend tegen 69 kilometer per uur of snurkend op de sofa, deze hond blijft er elegant uitzien. Maak kennis met een stijlicoon dat al duizenden jaren meegaat: de saluki!

OORSPRONG

De saluki wordt door Guinness World Records beschouwd als het oudste bekeden hondenras ter wereld. Hoelang deze elegante windhond al meegaat, is niet exact bekend, maar historici hebben er toch een datum opgeplakt: sinds 329 voor Christus. Vermoedelijk is de saluki zelfs een nóg oudere stakker: in Irak werden gravures van een hond gevonden die dateren van 7000 voor Christus. Dat beestje lijkt verdacht veel op de saluki.

Advertentie

Deze elegante windhond ziet eruit alsof hij van adel is. Blijkbaar dachten de oude Egyptenaren daar ook zo over, want in een ver verleden werden saluki’s gehouden door de farao’s, Egyptische koningen. Na hun dood werden de honden zelfs gemummificeerd.

De saluki kon meer dan alleen maar mooi wezen en zich laten aaien door royalties. Hij was ook een geduchte jachthond.

Schoon volk. Dat pakt altijd goed op kunstwerken. Ook de saluki schopte het tot muze van menig kunstenaar. Vanaf de vijftiende eeuw dook deze gracieuze hond ook op in de Westerse kunst.

Na de eerste wereldoorlog komen er steeds meer saluki’s naar Europa. Vandaag wordt de saluki vooral als huis- en gezinshond gehouden. Maar wie diep genoeg in zijn ogen kijkt, droomt weg naar de vertellingen van Duizend-en-een-nacht, naar een wereld van woestijnen en oases, rovers en wonderlampen…

RASKENMERKEN

Sierlijk, groot en slank. Soepel bewegend, haast zwevend over de grond. Of hij nu tegen een paaltje plast, of over de hondenweide galoppeert, hij blijft er elegant uitzien. Deze snelheidsduivel kan snelheden tot 69 kilometer per uur halen. Dat maakt hem snel genoeg om een gazelle te vangen!

Met zijn zijdezachte vacht zou de saluki zo kunnen shinen in een reclamespot voor haarconditioner. Op het lichaam zijn de haren redelijk kort, terwijl de oren, staart en achterkant van de benen voorzien zijn van weelderige bevedering. Er bestaat ook een kortharig type, dat geen bevedering heeft. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

KARAKTER

Over het algemeen is de saluki een kalme hond, die weinig blaft. Hij is zeer trouw aan “zijn” mensen. Maar verwacht geen overdreven enthousiaste begroeting en denk zeker niet dat hij op je schoot springt om je gezicht af te likken. Deze waardige viervoeter toont zijn affectie op een ingetogen manier. Hij staat niet bekend al een knuffelhond, maar zal wel tegen je aan te kruipen op de sofa of zijn kopje in je schoot te leggen. Je kan het een beetje vergelijken met de manier waarop een kat contact zoekt.

Al die subtiele tekenen van appreciatie bewaart hij voor z’n inner circle. Onbekenden krijgen een koude douche. Tegenover hen is de saluki gereserveerd, misschien zelfs ongeïnteresseerd, doch steeds beleefd.

Advertentie

In huis kiest de saluki het zachtste plekje uit. Hij heeft een voorliefde voor de sofa. Ach, met zijn mager, “benig” lijf kan hij wel wat extra comfort gebruiken. Een extra kussentje hier, een zacht dekentje daar… de saluki laat zich graag in de watten leggen!

De saluki behoort tot de rasgroep van de windhonden, een groep die in het Engels “sighthounds” wordt genoemd. Deze honden jagen voornamelijk op het zicht. Hun jachtinstinct wordt getriggerd door beweging. Aangezien de saluki naast zijn zelfstandige karakter ook nog eens een hoge jachtdrift heeft, wordt deze hond best altijd aan de leiband gehouden. Zodra de saluki een prooi spot, neemt hij de benen en kijkt hij niet meer achterom. Zelfs niet wanneer je met een biefstuk staat te zwaaien…

OPVOEDING

De saluki werd eeuwenlang gefokt om in z’n eentje beslissingen te nemen en zijn plan te trekken. Hij moest zelfstandig jagen. Dat maakt dat hij vandaag een eigenzinnige, vrijgevochten hond is. Deze windhond is intelligent en leert snel, maar hij is geen people pleaser. Commando’s uitvoeren doet hij alleen als hij er het nut van inziet (of er zin in heeft).
Je kan een saluki zeker de basis aanleren, maar koester realistische verwachtingen: hij is niet het type hond dat het ene kunstje na het andere uitvoert (er bestaan uiteraard wel uitzonderingen). Ben je op zoek naar een kunstjeskampioen, kies dan geen saluki.

GEZONDHEID EN VERZORGING

De saluki blijft actief tot op hoge leeftijd. Het is een gezond hondenras dat gemiddeld 10 tot 14 jaar oud wordt.
De vachtverzorging van de saluki is relatief gemakkelijk. Af en toe eens borstelen volstaat.

Door zijn harige oren kan de saluki een messy eater zijn. Wanneer die lange flappers in zijn eet- of drinkbak hangen, is morsen niet uitgesloten. Gelukkig is hij een “proper” beestje. Net zoals een kat besteedt de saluki veel aandacht aan lichaamshygiëne. Hij zou dan ook geen typische
“hondengeur”
hebben.

LEVEN MET EEN SALUKI

Ondanks het geen knuffelhonden zijn, genieten saluki’s wel degelijk van het gezelschap van hun gezin. Ze worden niet graag alleen gelaten.

Met een saluki haal je enkele uitdagingen mee in huis. Deze onafhankelijke hond is iets moeilijker te trainen dan de doorsnee viervoeter. Bovendien is hij niet extravert in het uiten van zijn affectie. Maar eenmaal de saluki je in zijn hart sluit, is hij je hondtrouw. Deze viervoeter bouwt een bijzondere band op met z’n baasje. Een band die veel dieper gaat dan knuffels en koosnaampjes.

Kenmerken

Grootte: 58 – 71 cm
Gewicht: 18 – 30 kg
Levensverwachting: 10 – 14 jaar
Vachtverzorging: Makkelijk – af en toe borstelen
Karakter:
  • zelfstandig
  • trouw
  • zachtaardig
  • vrijgevochten
  • rustig
Bewegingsbehoefte: matig
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]