Teckel

Teckel
Hij komt niet eens tot aan je knie, maar zijn persoonlijkheid reikt hoger dan het plafond. De teckel een fascinerend hondenras? Dat is nog een understatement.

OORSPRONG

Meer dan zeshonderd jaar geleden werd namelijk de teckel in Duitsland gefokt voor de jacht op een gevaarlijke prooi: de das. Daar heeft de teckel z’n naam aan te danken: in zijn thuisland staat hij bekend als de dackel of dachshund (“dachs” is Duits voor “das” en “hund” betekent “hond”). Hoewel de dassenjacht de nummer één specialiteit van de teckel was, werd het langgerekte hondje ook ingezet voor de jacht op andere “holendieren”, zoals vossen en konijnen.

Advertentie

Vanaf de jaren 1800 werd het ras populair als gezelschapsdier en sommige fokkers verlegden de focus naar de uiterlijke kenmerken van het ras. Er waren toen nog geen social media influencers en de trends in de hondenwereld werden gezet door de koningshuizen. De teckel vleide zich neer op de schoot van koninginnen van over heel Europa en werd zo steeds populairder. Maar het was vooral de Britse Queen Victoria die alles in een stroomversnelling bracht voor het kleine jachthondje. In 1879 werd de eerste rasstandaard opgesteld en negen jaar later maakten er voor het eerst teckels de oversteek naar de Verenigde Staten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog laaiden de anti-Duitse gevoelens hoog op in de Verenigde Staten. Al wat Duits was, werd veracht. De teckel, het nationale symbool van Duitsland, werd daar de dupe van. Teckelbaasjes werden geregeld uitgemaakt voor verraders. De teckelhaat nam zodanige proporties aan dat de arme hondjes op straat bekogeld werden met stenen tijdens hun ochtendplasje. De Tweede Wereldoorlog maakte het er niet beter op voor het ras…

Het schattige snoetje van de teckel bleek toch onweerstaanbaar te zijn, want wanneer de gemoederen op wereldvlak weer iets meer bedaard waren na 1945, verwelkomden vele Amerikaanse en Europese gezinnen het langgerekte hondje opnieuw in hun huis en in hun hart. Sindsdien is het de teckel alleen maar voor de wind gegaan. Hij is wereldwijd uitgegroeid tot een van de populairste hondenrassen.

RASKENMERKEN

De teckel lijkt wel het hersenspinsel van een cartoonist. Met zijn langgerekt lichaam, korte pootjes, hangende oortjes en lange neus is hij een grappige verschijning. Hij is net een levensechte tochthond of deurstopper. Al die opvallende uiterlijke kenmerken hadden een praktisch doel. De lange neus van de teckel zorgt ervoor dat hij zijn prooi al vanop een grote afstand ruikt. Zijn lange hangoren helpen om de geuren uit de lucht te “vangen” en naar zijn neus te begeleiden. Door zijn korte pootjes blijft de neus van de teckel steeds dicht bij de grond, zodat er geen enkel geurtje hem ontgaat. De voorpoten van teckels hebben de vorm van een spade en tussen hun tenen zitten vliezen: twee eigenschappen waardoor ze uitstekend kunnen graven. Een relatief groot hart geeft dan weer de nodige uithouding om een diepe put te delven. Zodra ze onder de grond zijn, komen hun lange lichaamsbouw, flexibele ruggengraat en korte pootjes van pas. Zo wurmen ze zich vlot doorheen de smalle tunnels van een ondergrondse dassenburcht. Voor een hond van zijn formaat heeft de teckel opvallend grote longen. Daardoor heeft hij een luide, diepe blaf. Zelfs dat is geen toeval: door die luide blaf kunnen jagers hun teckels lokaliseren nadat ze in een ondergrondse dassenburcht zijn gekropen.

Met drie verschillende vachtsoorten om uit te kiezen, drie formaten en meer dan tien kleuren is er een teckel voor iedereen!

KARAKTER

Met zijn worstachtige lichaam ziet hij er misschien komiek uit, maar zeg dat niet te luid in zijn bijzijn: de teckel beschouwt zichzelf als een bloedserieuze, stoere jager. Deze moedige dreumes deinst nergens voor terug. Een eigenschap die onmisbaar was voor de dassenjacht.

Dassen zijn relatief grote roofdieren die tot 17 kilogram kunnen wegen. Ze hebben vlijmscherpe tanden en sterke klauwen. Je moet het als hond(je) maar durven… diep onder de grond kruipen in een onbekende wereld, doorheen nauwe gangen ploeteren die bewaakt worden door een gevaarlijk dier dat zijn woning en zijn leven zal verdedigen met elke vezel in z’n lijf. In het dassenhol was de teckel helemaal op zichzelf aangewezen. De jager bleef veilig buiten het hol en dus moest het kleine hondje in z’n eentje beslissingen maken. Zelfstandigheid zit diep ingebakken in het DNA van de teckel. Wie een slaafs gehoorzame hond verwacht, kan dus bedrogen uitkomen.

Je teckel geeft steeds een update van de laatste verwikkelingen. Zet de buurman de vuilniszakken buiten of strijkt er een duif neer in je tuin? De teckel ziet het als zijn verantwoordelijkheid om je daar persoonlijk van op de hoogte te brengen met zijn luide blaf. Hij is hyperalert. Niets ontsnapt aan de scherpe zintuigen van een teckel, wat van hem een eersteklas waakhond maakt.

Advertentie

De teckel is erg “aanwezig”. Hij volgt zijn baasje als een schaduw. Zeker wanneer dat baasje in de keuken vertoeft. De teckel wil immers geen enkele kans op een lekker hapje missen! Hun lange neus steken teckels overal in. Een volle boodschappentas in huis halen zonder dat deze eerst een grondige securitycheck van de teckel heeft ondergaan? Vergeet het!

Als de teckel zich eens niet met je huishouden aan het bemoeien is, vlijt hij zich graag heel dicht tegen je aan. Teckels houden van aandacht en affectie. Op zulke genietmomentjes in de sofa, kruipen ze liefst van al op je schoot onder een dekentje. Hun stoere imago smelt dan als sneeuw voor de zon.

OPVOEDING

Veel ongewenst gedrag is immers het gevolg van een te weinig consequente opvoeding. Toon dus evenveel doorzettingsvermogen als de teckel en houd voet bij stuk. Met andere woorden: wees koppiger dan je teckel. “Neen” is en blijft “neen”, zelfs wanneer de teckel heel zielig kijkt! Op termijn zal je daar de vruchten van plukken.

Je kan de teckel zeker trainen tot een gehoorzame hond, maar wellicht zal je er meer tijd in moeten investeren dan bij pakweg een golden retriever. Houd trainingssessies kort. Als je dezelfde oefening keer op keer blijft herhalen, verliest de teckel zijn interesse. Positieve bekrachtiging werkt het beste. Teckels kan je makkelijk trainen met voedsel, speeltjes en aandacht. Houd dat ook in het achterhoofd bij de zindelijkheidstraining, want teckels zouden er over het algemeen iets langer over doen om zindelijk de worden dan andere hondenrassen.

GEZONDHEID EN VERZORGING

Teckels zijn gezonde honden die relatief oud worden. Er lopen dashondjes rond van 16 jaar en ouder!
Een van hun zwakste punten is hun lange rug, wat hen gevoelig maakt voor rugproblemen, zoals een hernia: een uitpuiling van de kern van een tussenwervelschijf. Die uitpuiling kan druk geven op de zenuwen in het ruggenmerg, met als gevolg pijn of zelfs verlammingsverschijnselen in de poten. Een hernia kan een erfelijke oorsprong hebben, maar kan ook ontstaan na een trauma (bijvoorbeeld een val van de zetel) of ten gevolge van overbelasting (bijvoorbeeld door overmatig trappenlopen). Preventief kan je de teckel daarvoor behoeden door ervoor te zorgen dat hij niet te vaak springt. Je kan loopplankjes installeren aan de zetel of de trap. Wanneer je een teckel optilt, moet je altijd de achterhand en rug ondersteunen.

Een teckel met overgewicht is jammer genoeg geen uitzondering. Deze hondjes zijn dol op eten en weten vaak hun eigenaars te overtuigen om hen toch nog een extra hondenkoekje te geven. Overgewicht heeft zware gevolgen. Extra gewicht geeft ook extra belasting op de wervelkolom en gewrichten, waardoor de kans op rugproblemen nog groter wordt. Wees dus zuinig met snoepjes en snacks.

De kortharige teckel heeft weinig vachtverzorging nodig. De langharige moet geregeld geborsteld worden en de ruwharige teckel moet enkele keren per jaar worden geplukt.

LEVEN MET EEN TECKEL

De teckel is zeker geen hond voor iedereen! Het is een bijzonder beestje met een uniek karakter en daar moet je als baasje mee om kunnen. Hij heeft een eigen willetje. Maar het is net die sterke, sprankelende persoonlijkheid waarmee de teckel harten weet te veroveren. Dit hondje tovert een lach op je gezicht, brengt je in affronten, doet je versteld staan, biedt je affectie, zet je aan tot actie… Zelfs grijze dagen krijgen kleur in zijn gezelschap. Geen wonder dat teckelbaasjes zweren nooit nog een ander hondenras te nemen. Kortom: een hond uit de duizend!

Kenmerken

Borstomvang:
Het formaat van de teckel wordt bepaald door de borstomvang, niet door de schofthoogte.
Standaardteckel: meer dan 35 cm
Dwergteckel: 30 – 35 cm
Kaninchenteckel: minder dan 30 cm
Standaardteckel: meer dan 35 cm
Dwergteckel: 30 – 35 cm
Kaninchenteckel: minder dan 30 cm
Levensverwachting: 12 – 16 jaar
Vachtverzorging: Afhankelijk van het vachttype
Karakter:
  • nieuwsgierig
  • koppig
  • aanhankelijk
  • intelligent
  • speels
Bewegingsbehoefte: matig tot veel
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Hondenfotograaf.be
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]