Huilen of blaffen? Reactie van hond is afhankelijk van genetische afstand tot de wolf

Advertentie

Foto: © Shutterstock

Begint je hond als een wolf te huilen zodra er een ambulance met loeiende sirene voorbijrijdt? Dan heb je waarschijnlijk een “oud” hondenras in huis. Wetenschappers ontdekten dat “moderne” hondenrassen minder geneigd zijn om nog te huilen, maar eerder blaffen om te communiceren.

Wolven moeten het zonder telefoon of internet stellen, maar ze gebruiken gehuil om over lange afstanden te communiceren. Zo lokaliseren ze roedelleden en bakenen ze ook hun territorium af om contact met onbekende individuen te vermijden. Hoewel honden afstammen van de wolf, zijn er viervoeters die nooit janken. En sledehonden bijvoorbeeld, huilen dan weer zeer frequent. 

Hoe reageren verschillende hondenrassen op wolvengehuil en waarom reageren ze zo. Dat wilde Fanni Lehoczki, een onderzoeker aan de Eötvös Loránd-universiteit (ELTE) in Hongarije weten. Samen met haar collega’s bestudeerde ze 68 rashonden die het geluid van huilende wolven te horen kregen. Wat bleek? Sommige “oude” hondenrassen die genetisch nog dicht bij de wolf staan, zoals de Siberische husky, shih tzu (jawel!), shiba inu, Alaskan malamute en de pekinees, begonnen als reactie daarop te huilen. “Nieuwere” hondenrassen reageerden eerder door te blaffen in plaats van te huilen. 

Stress
Opvallend: jonge honden van alle hondenrassen huilden even veel. Maar boven de leeftijd van 5 jaar waren het vooral honden van oude hondenrassen die nog huilden, moderne hondenrassen gingen eerder over tot blaffen. Hoewel de meeste honden kunnen huilen, lijkt deze eigenschap dus te verdwijnen met het ouder worden.
Tijdens het onderzoek vertoonden oudere hondenrassen meer tekenen van stress. Een mogelijke verklaring is dat ze de boodschap in het gehuil begrijpen en ze bijvoorbeeld denken dat ze zich plots in iemand anders zijn territorium bevinden.
De resultaten van het onderzoek van Lehoczki suggereren dat domesticatie een grote impact heeft op het vocale gedrag van honden. 

Advertentie

Sirene
Zoals je misschien al wel met je eigen hond hebt ondervonden, heeft een sirene van de politie of hulpdiensten soms hetzelfde effect. Sommige honden reageren huilend omdat ze deze geluiden verwarren met wolvengejank. Blaft je hond? Dan heb je waarschijnlijk een “jong” hondenras in huis. 

Het volledige onderzoek vind je hier.

hond huilen blaffen

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen