Het kan irritaties veroorzaken als de interacties tussen honden tijdens wandelingen niet zo soepel verlopen. Een kennismaking aan de leiband verloopt niet vanzelfsprekend prettig en vredig. Sommige honden zijn makkelijk in de omgang met soortgenoten, maar er zijn er ook die angstig of agressief reageren op andere honden. Tijdens het wandelen moeten we dus rekening houden met elkaar en elkaars honden.
Sociaal gewenst gedrag
Leer je hond sociaal gewenst gedrag. Dat betekent: als je hond een andere hond benadert, hij dat rustig en vriendelijk doet. Rent je hond hard op andere honden af? Besef dan dat dit voor andere honden (en eigenaren) vaak niet gewenst is. Je bent als eigenaar verantwoordelijk voor het gedrag van je eigen hond. Probeer dit gedrag dus in goede banen te leiden. Begeleid interacties zodat andere honden en mensen geen hinder ondervinden van je hond. Natuurlijk is het niet raar als een hond zich op een bepaalde manier gedraagt, maar houd je hond wel onder controle.
Kennismaken aan de lijn
Aangelijnd zitten zeker niet alle honden te wachten op contact met andere honden. Kijk dus goed naar de andere hond en vraag aan de eigenaar of je hond contact mag maken. Zie je aan de andere hond signalen die erop wijzen dat de hond niet zit te wachten op contact? Geef de andere hond dan ruimte en houd je eigen hond op afstand.
Geeft een eigenaar aan dat zijn hond geen contact wil, respecteer en accepteer dat dan. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom. De hond kan bijvoorbeeld geblesseerd, loops of niet gediend van contact met andere honden zijn.
Een losloopgebied kent ook “spelregels”
Een losloopgebied is niet een gebied “waarin alles kan”. Ook loslopende honden zitten niet altijd te wachten op een (wild) spel. Leer je hond ook dat hij alleen met een andere hond mag spelen, als duidelijk is dat de andere hond dat ook wil.
Honden kennen verschillende speelstijlen en niet elke hond waardeert de speelstijl van een andere hond. Die speelstijlen kunnen namelijk nogal van elkaar verschillen. Sommige honden rennen graag achter elkaar aan, andere honden houden ervan om fysiek te stoeien. Heeft je hond een ruwe speelstijl, dan speelt hij mogelijk alleen leuk met andere honden die diezelfde manier van spelen kunnen waarderen. Kies de speelmaatjes dus wijs uit. Het betekent niet dat jouw hond in het losloopgebied de vrijheid heeft om andere honden, die hier niet op zitten te wachten, lastig te vallen.
Om te garanderen dat interactie tussen honden goed verloopt, zijn er een aantal dingen belangrijk:
- Leer goed kijken naar de hondentaal, van je eigen hond én van andere honden, zodat je goed kunt herkennen of beide honden het contact fijn vinden.
- Spel tussen honden is wederkerig.
Dat betekent dat de honden beurtelings het spel initiëren. Twijfel je of dit het geval is? Stop het spel en houd de hond die het spel duidelijk initieerde even uit het spel. Kijk of de andere hond het initiatief neemt om verder te spelen. Doet hij dit niet, dan is deze hond er wel klaar mee. - Het is normaal dat spel tussen honden tussentijds stilvalt. De honden gaan dan andere dingen doen, zoals snuffelen, rollen of drinken. Valt het spel helemaal niet tussentijds stil, geef de honden dan zo nu en dan verplicht even rust tussendoor.
- Zie je dat het spel “van kwaad tot erger” gaat? Het begon leuk, maar na verloop van tijd vraag je je af of het nog leuk spel is, of een knokpartij. Grijp dan op tijd in, want spel kan omslaan in een gevecht als de honden te wild worden.
Ben je in een losloopgebied met je eigen honden en ook andere honden? Houd de honden dan goed in de gaten. Interactie tussen honden heeft vaak begeleiding nodig. Honden laten spelen en ze het zelf laten uitzoeken, kan heel vervelend uitpakken en zelfs leiden tot een trauma bij één van de honden als het misgaat. Gezellig kletsen met andere hondeneigenaren is natuurlijk plezierig, maar houd ondertussen een oogje in het zeil.
Kortom: interactie tussen honden kan heel belangrijk en leuk zijn, maar heeft wel de juiste oplettendheid en begeleiding nodig.
Heb je moeite het gedrag van je hond onder controle te houden? Meld je gratis hier aan voor de minicursus over controle.
Tekst en foto’s: Judith Fick
Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeute met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en/of de training van je hond. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie en gedragsverbeterende cursussen.