Interview Dominique Van Malder: ‘Yuko is de maïzena in ons gezin’

Dominique Van Malder hond

Acteur Dominique Van Malder (47) heeft sinds kort een hond: labradoodle Yuko.

Advertentie

In het tv-programma Viervoeters ging Dominique Van Malder samen met boezemvriend Joris Hessels op zoek naar een nieuwe thuis voor asielhonden. Intussen heeft Dominique zelf een viervoeter: labradoodle Yuko (10 maanden).

WOEF: Is Yuko je eerste hond?
DOMINIQUE VAN MALDER: ‘Neen, ik ben thuis opgegroeid met honden, cockerspaniëls, en katten, duiven en kippen. Ik heb dus altijd honden om me heen gehad tot ik het ouderlijke huis verliet om te gaan studeren. Nadien begon ik volle bak te werken en was er geen tijd voor een hond.’

WOEF: Wie in het gezin was er vragende partij voor een hond?
DOMINIQUE: ‘Wij zijn een nieuw samengesteld gezin. Ik heb een zoon, Jack (13) en twee bonuskinderen, Aïko (17) en Milan (18). Vooral Jack, Aïko en ik wilden een hond, maar we hebben de beslissing met het hele gezin genomen. Voordien hadden we lang getwijfeld, omdat Milan allergisch is voor honden. We wilden heel graag een asielhond, maar een hypoallergene hond vind je nauwelijks in de dierenasielen. Daarom kozen we voor een Australian labradoodle van een hondenfokker. We hebben wel eerst getest met een andere labradoodle of Milan er goed op reageerde. En dan hebben we ons laten inschrijven op de wachtlijst bij een fokker. Ongeveer een jaar later kwam Yuko bij ons wonen.’ (Tekst gaat verder onder foto’s.)

Dominique Van Malder hond Dominique Van Malder hond

Een eigen hond
WOEF: Tijdens de opnames van Viervoeters was je dus al in blijde verwachting van een hond?
DOMINIQUE: ‘Ja. Meewerken aan dat programma heeft het verlangen naar een hond nog meer versterkt. Ik was verliefd op de hele cast: het waren allemaal leuke honden. Met één hond had ik een echte klik: Barrie, de husky die werd geadopteerd door Libelia (de Vlaamse stem van Siri, de pratende assistent van Iphone, n.v.d.r). Ik ben zijn peter geworden. Deze zomer gaan we hem eens bezoeken met Yuko.’

WOEF: Hoe zijn jullie uitgekomen bij de naam Yuko?
DOMINIQUE: ‘Iedereen in het gezin wilde een andere naam. Yuko is de enige naam die iedereen ok vond, een beetje een compromisnaam. Het is een Japanse naam. Intussen zou ik me niet meer kunnen inbeelden dat ze anders zou heten.’

WOEF: Yuko is tien maanden oud. Ze is dus jullie komen wonen tijdens de opnames van Patiënt Dompi.
DOMINIQUE: ‘Klopt. Ik ben geopereerd op 1 augustus 2022. Op 4 oktober, Werelddierendag, is Yuko geboren en begin december is ze bij ons komen wonen. De eerste week hebben mijn lief en ik met een beurtrol naast haar geslapen.’ (Tekst gaat verder onder foto’s.)

Dominique Van Malder hond Dominique Van Malder hond

Advertentie

Voorbeeldige viervoeter
WOEF: Hoe verliep de opvoeding tijdens de eerste maanden?
DOMINIQUE: ‘Goed, vlot, maar wel met vallen en opstaan. We doen ons best om goede hondenouders te zijn. Pups bijten, maar soms beet Yuko nogal hard. We hebben dan een hondentrainer ingeschakeld en kregen handige tips. Yuko trekt soms nog een beetje aan de lijn en ze kan overenthousiast zijn. Af en toe krijgt ze het zot in haar kop. Ze krijgt dan de zoomies en begint rondjes te rennen. Maar eigenlijk is ze een heel voorbeeldige hond. We zijn net met haar op reis geweest naar Italië en dat verliep heel vlot. Yuko is ook sociaal met andere honden. Hier op de hondenweide in de buurt heeft ze intussen al veel vriendjes en vriendinnetjes.’

WOEF: Kan je haar karakter beschrijven?
DOMINIQUE: ‘Yuko is sociaal, nieuwsgierig en speels. Ik ben helemaal verzot op haar. Mijn lief zegt soms dat ik de hond vaker knuffel dan dat ik haar knuffel. Maar vice versa: dat doet ze zelf ook. En als mijn lief en ik elkaar dan eens knuffelen, springt Yuko erbij.’ (Tekst gaat verder onder foto.)

Dominique Van Malder hond

Tv-kijken
WOEF: Er wordt gezegd dat honden op hun baasjes lijken? Is dat bij jou en Yuko ook zo?DOMINIQUE: ‘Yuko heeft ook een gek kantje. Dat speelse, dat enthousiaste en dat nieuwsgierige herken ik wel bij mezelf. Dat rossige ook.’

WOEF: Herkent Yuko je als ze je op de televisie ziet?
DOMINIQUE: ‘Neen, dat niet. Maar toen we met het hele gezin naar Patiënt Dompi keken, gaat op een bepaald moment de bel in de aflevering. Yuko dacht dat er echt iemand voor de deur stond en begon te blaffen. Maar in de uitzending werd er ook door haar geblaft. Dat was allemaal heel meta. Yuko kijkt wel graag naar natuurdocumentaires. Er zijn honden die daar ambetant van worden, maar Yuko niet, het lijkt haar te intrigeren en ze wordt er net rustig van. De hond van mijn schoonzus, Uma, die kon absoluut niet naar Viervoeters kijken, omdat ze me herkende en omdat ze reageert op honden op de televisie.’

WOEF: Heeft Yuko je leven ingrijpend veranderd?
DOMINIQUE: ‘Ja, het voelt alsof we er een nieuw gezinslid bij hebben. Dat is het cliché der clichés, maar het is wel zo. We moeten natuurlijk wel meer plannen. Mijn lief en ik waren een aantal dagen naar Theater Aan Zee gegaan en dan hebben we elkaar afgelost: de ene dag ging zij naar
het theater en bleef ik bij de hond en omgekeerd. Soms beperkt een hond je, maar je krijgt er veel voor terug. Een hond verplicht je ook om te bewegen. We gaan drie keer per dag wandelen met Yuko, in weer en wind. Toch zijn dat ook momenten waar ik naar uitkijk. ’s Morgens na de koffie een toertje doen en je hond blij zien, daar word je gewoon gelukkig van. Yuko is een magneet: mensen beginnen te babbelen als ze Yuko zien en dat is plezant. Ik kan haar echt missen als ik eens een dag weg ben.
Wat ik ook opmerk, is dat ik terug speelser ben sinds Yuko er is. Misschien is dat omdat ik ben opgegroeid met honden en ik nu word teruggekatapulteerd naar mijn jeugd. Het is ook fijn om te zien wat een hond met de kinderen doet: ook al zijn het meestal mijn lief en ik die met Yuko gaan wandelen, de kinderen houden echt rekening met haar. Yuko is een bindmiddel, de pluchen maïzena in ons gezin.’

Tekst: Evi Maveau
Foto’s:Steffi Noël

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]