Japanse honden sporen maagkanker op

Honden zijn niet enkel geweldig gezelschap. Ze kunnen ons ook bijstaan in de strijd tegen kanker. Dat hebben ze in Japan alvast begrepen. In Kaneyama, een ruraal gelegen stadje met zo’n zesduizend inwoners, start binnenkort een proefproject waarbij honden worden ingeschakeld om kanker op te sporen.

Advertentie

Kaneyama ligt in het noorden van Japan, een regio die bekend staat voor haar hoge sterftecijfers ten gevolge van maagkanker. Experts vermoeden dat dit te maken heeft met overmatig alcoholgebruik en een te hoge inname van zout, door voedsel als tsukemono (Japanse pickles). Het stadje roept duizend inwoners boven de 40 jaar op om urinestalen in te dienen. Die worden dan besnuffeld door speciaal getrainde honden die de stalen screenen op kanker.

Vroegere diagnose
Het grote voordeel van deze screeningsmethode is dat honden kanker al in een heel vroeg stadium kunnen detecteren, wat zich vertaalt in hogere overlevingskansen voor de patiënten. Momenteel wordt kanker nog opgespoord met een röntgenfoto of een gastroscopie, waarbij een beweegbare buis met een camera via de mond in de maag wordt gebracht, een onderzoek dat patiënten als zeer onprettig ervaren. Maar als kanker simpelweg via een urinestaal kan worden gedetecteerd, vermoeden medici dat meer mensen zich zullen laten onderzoeken.

Advertentie

5 honden
Honden kunnen kanker opsporen met een nauwkeurigheid van bijna honderd procent. Ze kunnen de aandoening ook waarnemen in ontlasting, speeksel en uitgeademde lucht. Momenteel telt Japan slechts vijf kankerdetectiehonden. Het proefproject in Kaneyama zal drie jaar duren. Als het een positieve evaluatie krijgt, zal het land in de toekomst misschien nog meer kankerspeurhonden aanwerven.

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]