Je hond scheren tijdens de hittegolf? Slecht idee!

geschoren hond

Foto: © Shutterstock

Advertentie

De temperaturen borrelen omhoog. Het is zo’n dag waarop je liefst van al in de koelkast zou kruipen. Je hond ligt op de vloer, hijgend in zijn dikke pels. Misschien denk je wel dat een scheerbeurt de verlossende verkoeling brengt. Maar dat is een slecht idee. ‘Scheren kan het tegenovergestelde effect hebben, je hond krijgt het nog warmer’, aldus hondentrimster Sara Vernimmen.

Het is al een uitzonderlijk hete zomer geweest.  Tijdens een hittegolf kom je misschien wel in de verleiding om naar de tondeuse te grijpen en de haren van je hond te millimeteren. Dat doe je beter niet. De vacht van je hond beschermt hem tegen insectenbeten, scherp struikgewas, zonnebrand en – jawel – tegen oververhitting!

Isolerende luchtlaag
Een dubbele vacht bestaat uit twee lagen: een laag zachte haren die dicht tegen de huid aan liggen, de onderwol, en een buitenste laag dekharen. ‘De onderwol werkt isolerend’, vertelt hondentrimster Sara Vernimmen van trimsalon Sisterdogs. ‘De lucht tussen deze lagen ligt in de schaduw gecreëerd door de haren. Zo koelt deze lucht je hond een beetje af. Door zo’n vacht te scheren, vernietig je het natuurlijke afkoelingsmechanisme van de hond.’

Onherstelbare schade
Een dubbele vacht kortwieken, kan desastreuze gevolgen hebben. ‘Zelfs na één keer scheren kan er onherstelbare schade optreden’, waarschuwt Sara. De haren van de afgeschoren onderwol zullen sneller groeien en kunnen zo de groei van de trager ontwikkelende dekharen belemmeren. Daardoor kunnen de textuur en kleur van de vacht veranderen of kunnen er plekken ontstaan waarop de vacht korter blijft. Scheren kan ook leiden tot de beschadiging van haarfollikels. ‘Veel honden krijgen uiteindelijk hun originele vacht wel terug, maar dat duurt soms langer dan een jaar. En bij andere honden groeit de vacht nooit meer terug zoals voordien.’
Voorbeelden van honden met een dubbele vacht zijn bijvoorbeeld de husky, keeshonden, bordercollies, labrador retrievers en Duitse herdershonden.

Verbranding voorkomen
Ook ruwharige vachten mogen niet worden geschoren. Krulvachten, zoals die van de poedel, en enkelvoudige vachten, zoals bijvoorbeeld een maltezervacht, mogen wel worden getrimd. ‘Al gaan we die vachten nooit tot op de huid afscheren, anders kan de hond zijn huid verbranden in de zon’, verduidelijkt Sara.

Advertentie
Sisterdogs
Sara Vernimmen en haar zus Kim van trimsalon Sisterdogs – © Pics and paws


Vachtonderhoud geeft verkoeling
Een goede vachtverzorging is nodig om de isolerende eigenschappen van de hondenvacht te behouden. ‘Knopen verzwaren de vacht en kunnen de isolerende eigenschappen van een dubbele vacht tenietdoen’, waarschuwt Sara. ‘Regelmatig je hond wassen, ontknopen en de dode wol uit zijn vacht halen houden zijn pels in topconditie.’ Een bezoekje aan het trimsalon in de dagen voor een hittegolf is dus een goed idee. Maar de belangrijkste boodschap blijft: scheer je hond niet! ‘Er zijn andere manieren die wel werken om je hond verkoeling te bieden, zoals een koelmat, altijd vers drinkwater voorzien en in de schaduw blijven.’

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]