Kans op hondenbeet groter op hete, zonnige dagen

hond agressie
Heetgebakerde hond? Misschien ligt het aan het warme weer. Volgens een studie van de Universiteit van Harvard is er mogelijk een verband tussen de temperatuur en de zonneschijn enerzijds en hondenagressie anderzijds.

 

Advertentie

Volgens enkele studies die de afgelopen jaren verschenen, neemt de kans op gewelddadig gedrag toe op warme dagen. Er bestaat een verband tussen hoge omgevingstemperaturen en verhoogde agressie bij mensen, resusapen, ratten en muizen. Ook wanneer er veel luchtvervuilende stoffen, zoals fijn stof (PM2,5) en ozon aanwezig zijn, lijken de criminaliteitscijfers de hoogte in te gaan.
Onderzoekers van de universiteit van Harvard wilden met een data-analyse nagaan of honden ook worden beïnvloed door het weer en de luchtvervuiling. Ze analyseerden 69.525 meldingen van hondenbeten in 8 Amerikaanse steden tussen 2009 en 2018. Wat blijkt? Op dagen met hogere UV-niveaus observeerden de wetenschappers 11% meer hondenbeten. Op dagen met hogere temperaturen waren er 4% meer hondenbeten en bij verhoogde ozonwaardes 3% meer hondenbeten. Een verband tussen fijn stof en verhoogde agressie bij honden werd niet aangetoond.
Ook regen kan een impact hebben: op dagen met veel regenval, werden 1% minder hondenbeten gedetecteerd.
Volgens de onderzoekers is er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het verband tussen agressie bij honden en het weer en de luchtkwaliteit te bevestigen en te begrijpen. De studie werd gepubliceerd in Scientific Reports op Nature.com.

Advertentie

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]