Het is niet vanzelfsprekend dat een hond ontspannen met kinderen omgaat. Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft tips om de komst van kinderen vlot te laten verlopen.
Een (klein)kind erbij is natuurlijk een grote en spannende gebeurtenis. Niet alleen voor de mensen in het huishouden, maar ook voor de huisdieren is het een grote verandering met veel impact. Een verandering die spanning en opwinding kan opwekken. Als de dagelijkse gang van zaken wordt verstoord, gaat niet elke hond daar even ontspannen mee om. Natuurlijk is het wel een wens van ouders en grootouders dat de hond en het kind prettig met elkaar door een deur kunnen. Het is dus belangrijk dit proces goed te begeleiden. Voor ieders veiligheid en welzijn.
Elke hond is anders
Het is niet vanzelfsprekend dat honden en (klein)kind ontspannen met elkaar omgaan. De ene hond is de ander niet. Sommige viervoeters zijn echte kindervrienden, maar dat geldt niet voor elke hond. Ook een grote kindervriend waardeert misschien niet alle interacties met het kind of kan bijvoorbeeld (te) druk zijn door de nodige opwinding.
Een hond reageert instinctief, dus niet “sociaal gewenst”. Als je hond het kind soms liever ziet gaan dan komen, dan zal hij in zijn reactie geen rekening houden met jouw eventuele teleurstelling. Hoe vervelend je een gespannen reactie van jouw hond richting het kind ook vindt, probeer het te bekijken vanuit de optiek van je hond.
Bekijk het door de ogen van je hond
Het is niet gek dat je hond een nieuw wezen in huis, dat “gekke” geluiden maakt en ongecontroleerd beweegt, met argusogen bekijkt. Het (klein)kind eist ook nog eens veel aandacht op, waarom zou je hond hier blij mee zijn? Kinderen hebben de neiging op onderzoek uit te gaan op een bepaalde leeftijd. Veel kinderen zullen de neiging hebben om te experimenteren met de hond. ‘Wat gebeurt er als ik hieraan trek?’ Dit in combinatie met de instinctieve manier van reageren van een hond, kan gevaarlijk zijn. Kinderen hebben soms het idee dat ze het “recht” hebben om bepaalde dingen te doen met de hond, zoals knuffelen of aaien. Maar je hond is een individu en mag ook “nee” zeggen. Hou er rekening mee dat honden ook “nee” kunnen zeggen met hun tanden. Zowel kind als hond kunnen hun reacties niet altijd goed controleren en beide kunnen de gevolgen van hun daden niet altijd inschatten.
Je zult als (groot)ouders het samenzijn tussen hond en (klein)kind dus heel goed in de gaten moeten houden, maatregelen moeten nemen en optreden als scheidsrechter om te zorgen dat alle situaties goed en fijn verlopen voor alle partijen.
Wat kan je doen?
De interactie tussen hond en (klein)kind op zijn beloop laten en “kijken wat er gebeurt”, is vragen om problemen. Zorg bij voorkeur vanaf het begin voor goede ervaringen onderling. Leer de communicatiesignalen van je hond kennen. Zo kan je zien wanneer hij zich oncomfortabel voelt. Oefen hier eventueel al mee onder begeleiding.
Reageert een hond op een voor ons ongewenste manier op een kind? Dan wordt de hond daar vaak voor gestraft. Meestal wordt de hond niet helemaal goed begrepen. Veelal heeft de hond voorafgaand aan zo’n reactie al subtiel laten merken dat hij zich oncomfortabel voelt. Leer deze subtiele signalen van spanning goed herkennen. Straf je hond niet voor communicatie. Hij kan de aanwezigheid van het kind
associëren met de correcties en de kans bestaat dat de hond nog minder gediend raakt van het kind. Zelf de verantwoordelijkheid nemen goed te weten in welke situaties je hond zich lekker voelt en wanneer niet, is dus belangrijk:
- Weet waar je hond behoefte aan heeft en zorg dat je hier ook in tegemoet kunt komen zodra het kind er is.
- Bereid je hond voor op de komst van het kind en alle veranderingen die hiermee gepaard gaan.
Bedenk voordat het (klein)kind komt, wat er allemaal gaat veranderen voor de hond en bereid jezelf en de hond hierop voor. Krijgt de hond een andere slaapplaats? Heb je geen tijd om hem zelf overdag goed uit te laten? Zal hij naast de kinderwagen moeten kunnen lopen zonder te trekken? Maak de nodige aanpassingen bij voorkeur voordat het kind er is. Leer hoe een leuke interactie tussen hond en kind eruitziet en welke interacties verantwoord zijn en welke niet. Op welke manier je hond en kind samen kunnen spelen, hangt natuurlijk af van het gedrag van beide, maar er zijn op elke leeftijd van het (klein) kind interacties die voor iedereen leuk zijn om te doen.
Denk je dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken?
Meer informatie vind je hier.
Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeute met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en/of de training van je hond. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie en gedrag verbeterende cursussen.
Tekst: Judith Fick
Foto’s: Shutterstock