Koop geen hond in een zak

Foto: © Shutterstock
GEEN MOEDERHOND? FOUTE BOEL!

Advertentie

Opgelet voor broodfokkers
Een hond kopen? Dat doe je niet zomaar! Lees je op voorhand goed in en ga heel grondig op zoek naar een goede fokker of adopteer een hond uit het asiel.

Helaas trappen nog steeds vele pupkopers in de broodfokval. Maar wat is nu precies een broodfokker? Dat is iemand die honden fokt uit puur winstbejag en zich niet bekommert over het psychisch en fysiek welbevinden van zijn dieren. Bij zo’n fokker kan je gewoon binnenstappen, een pup uitkiezen en meenemen. Je hoeft geen vragen te beantwoorden, zoals waarom je voor dat specifieke ras kiest of hoeveel tijd je voor je hond kan vrijmaken. Gewoon geld op tafel leggen volstaat om meteen een pup mee naar huis te nemen. Sommige fokkers leveren zelfs pups aan huis. Een pup kopen is zo niet veel moeilijker dan een pizza bestellen…

WAAROM NIET BIJ EEN BROODFOKKER KOPEN?
Bij een broodfokker worden de ouderdieren heel hun leven lang opgesloten. Sommigen hebben nog nooit de buitenlucht gezien of gras onder hun pootjes ervaren. De ouderdieren zijn vaak angstig en kennen geen liefde. Ze dienen als “kweekmachines”. Teefjes worden iedere loopsheid gedekt. Tussenin krijgt hun lichaam geen tijd om te herstellen, want ze moeten geld in het laatje brengen. Verwondingen of ziektes blijven vaak onbehandeld. Zodra ze te oud zijn of niet meer opbrengen worden ze ingeslapen of gedumpt. Door een pup bij een broodfokker te kopen steun je (financieel) dit soort dierenmishandeling!

Advertentie

ONGEZONDE PUPS
Een broodfokker denkt alleen maar aan geld en investeert niet in gezondheidstesten van de ouderdieren en pups. Er wordt dan ook vaak gefokt met honden die erfelijke fysieke problemen hebben, zoals heupdysplasie. Het zou niet de eerste keer zijn dat een “goedkope” pup uit het broodfokcircuit op volwassen leeftijd allerlei operaties nodig heeft om pijnvrij te kunnen leven. Dat kan duizenden euro’s kosten, een veelvoud van de aankoopprijs van een pup bij een betrouwbare fokker. 

Broodfokhonden ontwikkelen vaak probleemgedrag. En dat heeft alles te maken met een gebrek aan socialisatie gedurende de eerste, cruciale levensweken. Pups moeten vertrouwd raken met allerlei geluiden, geuren en ervaringen. Dat kan alleen in een huiselijke omgeving, niet in een glazen bak of een hondenhok. Angst, agressie, stress, het zijn allemaal gevolgen van broodfok. Doe dus je research en ga op zoek naar een betrouwbare fokker die in huiselijke sfeer fokt. Of adopteer een hond uit het asiel!

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]