Kunnen honden verslaafd raken aan tv-kijken?

Advertentie

Is jouw hond ook gekluisterd aan het televisiescherm wanneer je naar Familie kijkt? Lijkt het alsof ook hij jouw favoriete soap geconcentreerd volgt? Volgens hondenpsycholoog Stanley Coren kan dat kloppen. Hij vertelt wat honden het liefst zien op de buis.

Dat honden graag na een lange dag samen met hun baasje in de zetel ploffen om naar het televisiescherm te staren, is voor ons geen nieuws. Daar getuigen verschillende filmpjes van tv-kijkende dieren op YouTube van. Maar wist je dat honden niet hetzelfde zien als ons? Of het hoofdpersonage uit je zondagavondfilm een rode of groene trui draagt, zal Max niet kunnen zien. Honden zien enkel in blauw- en geeltinten. De kleuren rood, groen en oranje nemen ze waar als één grote mengelmoes van geelachtige tinten. Ze zien HD-beelden als een reeks vage, bewegende plaatjes. De fijne details die wij zien, kunnen ze niet waarnemen.

ANDER BEELD
Volgens hondenpsycholoog Stanley Coren hebben honden een specifieke voorkeur over welk programma er wordt opgezet. Honden zouden vooral reageren op beelden van dieren die op ooghoogte van je viervoeter werden gefilmd. Als je jouw tv-verslaafde viervoeter een plezier wil doen, zet je het toestel op de grond of op een laag tv-kastje. Is jouw hond soms grommend aan het scherm gekluisterd? Dan wordt zijn jachtinstinct waarschijnlijk aangewakkerd door de bewegende beelden die tegen een stilstaande achtergrond worden afgespeeld. Honden denken soms dat de beelden die ze op televisie zien echt zijn en gaan op zoek naar een dier in de woonkamer. Sommige honden leren uit hun ervaring dat televisie nep is, maar lang niet elke viervoeter komt daar achter.

Advertentie

BEPAALDE RASSEN KIJKEN VAKER TV
Of je hond al dan niet verslaafd kan raken aan televisie, wordt deels bepaald door het ras. Jachthonden die vooral jagen met hun neus, zijn meer gericht op geuren en dus minder geïnteresseerd voor wat ze op televisie zien. Terriërs en windhonden jagen eerder op zicht en zijn dus vatbaarder voor wat er op televisie speelt.

FOTO: © Javier Brosch/Shutterstock

hond tv

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen