Labrador te zwaar? Het is misschien de schuld van zijn genen!

Labrador te zwaar

Labradors zijn vaak te dik. Bij sommigen kan dat aan hun genen liggen. Een genmutatie die 25 procent van de labradors treft, zorgt ervoor dat ze altijd honger hebben én minder calorieën verbranden dan hun collega-viervoeters.

Advertentie

Loopt je labrador retriever de hele dag te schooien? Misschien heeft hij dan wel last van een genetische mutatie waardoor hij voortdurend honger heeft. We hebben het hier over een mutatie van het zogenaamde POMC-gen, een gen dat een cruciale rol speelt bij het hongergevoel en energieverbruik. Ongeveer 25 procent van de labradors 66 procent van de flatcoated retrievers zou deze POMC-genmutatie hebben.

Test met een worst
Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat honden met de POMC-genmutatie een grotere interesse in eten hebben en meer risico lopen op overgewicht. Britse wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben dit nu verder onderzocht. Ze voerden verschillende tests uit met 87 volwassen labradors, allemaal met een gezond gewicht of matig overgewicht. In een eerste test kregen de honden iedere 20 minuten een blik hondenvoer tot ze er zelf voor kozen om niet meer te eten. Wat bleek? Alle deelnemende honden aten grote hoeveelheden, maar de gemuteerde exemplaren aten niet meer dan hun kwispelende vrienden zonder mutatie.
In een tweede test, die op een andere dag plaatsvond, kregen de honden een standaardhoeveelheid voer als ontbijt. Exact 3 uur later kreeg elke labrador een worst in een doorzichtig plastic doosje aangeboden. Er waren kleine gaatjes in het deksel geperforeerd: de honden konden het worstje dus zien en ruiken, maar niet opeten. De labradors met de mutatie deden opmerkelijk meer moeite om het worstje uit het doosje te krijgen dan de viervoeters zonder mutatie, wat wijst op een groter hongergevoel.
In nog een andere test moesten de honden in een speciale kamer slapen. Aan de hand van hun uitgeademde gassen konden de onderzoekers het metabolisme van de dieren beoordelen. Honden met een POMC-genmutatie blijken een tragere spijsvertering te hebben: ze verbruiken ongeveer 25% minder dan andere honden.

Advertentie

Meer honger, minder calorieverbranding
Dit nieuwe onderzoek, dat verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances, toont dus aan dat honden met een POMC-genmutatie met een dubbel probleem kampen: ze voelen zich hongeriger tussen de maaltijden in én ze hebben ongeveer een kwart minder calorieën nodig om op gewicht te blijven. De POMC-genmutatie triggert immers een verhongeringssignaal in de hersenen, waardoor het lichaam wordt aangespoord om meer te eten en minder energie te verbruiken. ‘Labradors met deze mutatie zoeken de hele tijd naar voedsel’, zegt hoofdonderzoeker Eleanor Raffan. ‘Het is zeer moeilijk om deze honden slank te houden, maar het kan wel.’
De onderzoekers stellen dat baasjes hun labrador kunnen afleiden van zijn constante hongergevoel door het dagelijkse voedselrantsoen te spreiden, bijvoorbeeld door het in hondenpuzzels aan te bieden of het uit te strooien in de tuin. Zo duurt het langer eer de labrador zijn dagelijkse portie verorberd heeft.

Bron: University of Cambridge
Foto: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]